Sådan får dine børn forstand på penge
Lommepenge behøver ikke bare være penge til slik, tøj og biografture. Hvis forældre giver lommepengene rigtigt, kan børnene også lære at spare op.
Giv dine børn sunde økonomiske vaner. Lær dem for eksempel at spare op, så de selv kan købe dyrere gaveønsker. (Foto: Colourbox) Har du det med at fyre hele lønnen af først på måneden, og fortæller du samtidigt dit barn, at det gælder om at spare op?
Så glem det. Du er rollemodellen. Det er ligegyldigt, hvad du siger. Det er, hvad du gør, der tæller. Specielt når det gælder de små børn.
- Handler det om børn og penge, kan børnene deles op i tre grupper. De fire til otte-årige, de otte til 12-årige, også kaldet tweens, og så teenagerne, siger økonomieksperten Lisbeth Nebelong, der blandt andet har udgivet håndbogen "Sund økonomi – sådan".
Lad børnene selv bestemme
Hun mener, at det er et temperamentsspørgsmål, om man vil give de små lommepenge eller ej.
Får de lommepenge, er det vigtigt, at de selv får lov til at bestemme, hvad pengene skal bruges til. Også selvom du som forældre synes, det er de mest mærkelige ting, børnene køber.
- Tag en snak med børnene. De skal lære, at det ikke kun handler om at forbruge. At det er godt at spare op til større ting og give til andre. De skal forstå, at andre også kan have brug for penge, siger Lisbeth Nebelong.
Når forbrugerræset starter
Når det gælder de otte til tolv-årige, er det her forbrugerræset starter. Nu handler det om smartphones og mærkevaretøj. Og så er spørgsmålet, om børnene skal have pligter som modydelse for lommepenge.
- Her synes jeg, at det er en god idé at følge den gyldne middelvej. At børnene skal hjælpe til i det daglige uden at lommepengene er blandet ind i det. Men at børnene kan tjene ekstra penge ved for eksempel at feje blade, siger Lisbeth Nebelong.
I teenageårene begynder mange at arbejde og tjene penge. Og det er ikke usædvanligt, at en teenager har 3.000 kroner eller mere til forbrug. Og det gør det helt unødvendigt med lommepenge.
Derimod er det vigtigt at tage en snak om, at det er god idé for eksempel at lægge halvdelen af pengene til side, så børnene selv sparer op til rejser og den dyre bærbare eller mærkevaretasken.