Sådan får du familielivet til at gå op

Er det en kamp at putte børnene om aftenen og få dem til at spise? Familievejleder Lola Jensen, der er kendt fra TV2's Go'morgen Danmark, giver gode råd til, hvordan du får familielivet til at fungere - også med små børn.

Lola Jensen har mange års erfaring med at vejlede familier til et sundere familieliv.  (Foto: Kennet Havgaard)Lola Jensen har mange års erfaring med at vejlede familier til et sundere familieliv. (Foto: Kennet Havgaard)

Aflys ulvetimen

1) Sørg for at sætte jer ned sammen de første 20 minutter efter I er trådt ind i hjemmet. Tag en kop kaffe, en gulerod, en skorpe eller et stykke frugt og lad hvilen falde på jer.

2) Lad legetøjet være tilgængeligt – også selv om I snart skal spise. Hvis kassen med Lego skal væltes ud på gulvet nu, så lad den blive det.

3) Man kan godt lege og hygge sig i køkkenet, mens der laves mad. Se mulighederne i stedet for begrænsningerne. Tingene i den nederste køkkenskuffe må godt være til at lege med.

4) Tag dit lille barn op og giv det et knus, første gang han hyler. Så leger han sikkert lidt igen bagefter.

Måltidet er ikke en slagmark

1) Der er ikke noget, der hedder kræsne børn. Det er noget voksne har gjort dem til. Tag hensyn til, at børn har andre ønsker til serveringen end voksne.

2) Del maden op i skåle, så man kan se, at det her er en tomat og her ligger en bønnespire.

3) Lad børnene vælge mellem det, der er sat på bordet. Og sørg for, at der fx er en rugbrødsklapper til det barn, der ikke stoler på en grøntsagstærte, hvor alt er blandet sammen.

4) Børn skal ikke smage, hvis de ikke har lyst.

5) Jo mere I taler om barnets appetit, jo mere protest. Mødre er især bekymret over den lille appetit. Jo mere de plager banet om at spise, jo mindre mad kommer der ind.

6) Det er sjældent nogen god ide at lade små søskende sidde lige over for hinanden. Byt også rundt på mor og far, så man skiftes til at hjælpe børnene.

Godnat og sov godt

1) Man kan ikke læse sig til at putte netop sit eget barn. Hvert barn, sin måde.

2) Gentag de gode ritualer. Små børn elsker dem. Læs den samme bog om Totte eller Pippi gang på gang.

3) Lad være med at give barnet mad lige før, det skal sove. Man kan ikke sove, hvis der rumler et helt indisk ocean af yoghurt med sukker rundt i maven.

4) Lad barnet sove i vuggestuen. Det er lettere at putte et barn, der har biorytmerne i orden, end det overtrætte barn, der blev vækket af middagsluren.

5) Lad huset summe af almindelig aftenrummel. Nogle forældre går så stille omkring, at barnet tror, de er gået hjemmefra!

6) Sig godnat og gå stille ud af rummet. Barnet må godt græde lidt, men ikke vedvarende. Gå ind og put igen. Lad være med at give op efter et forsøg. Find jeres egen metode.

Husk også

1) Prioriter

Tid til samvær med hele familien – og sex med din partner. Giv dig tid og lov til at mærke, hvordan nærvær og samhørighed føles.

2) Slip kontrollen

Læg voksdug på bordet, lad børnene lege og nyd samværet med dem. Dit hjem behøver ikke at ligne noget fra Bo Bedre.

3) Skær ned på aktiviteterne

Drop ideen om, at dine børn skal gå til en hel masse. Små børn skal aller højest gå til mor/barn-gymnastik og måske senere til svømning.

4) Hold fri med dine børn

Børn skal have mindst lige så meget fri som deres forældre, og de kan godt lære noget af at se far og mor male carporten – måske endda male med.

5) Snup genvejene

Boller fra supermarkeds frysedisk luger også godt, efter en tur i ovnen.