Haarder bremser AMU-uddannelser
Haarder forsinker AMU-analyse, som skal rette op på AMU's skrantende økonomi og aflyste kurser. Dybt skuffende - det rammer ledige og erhvervsliv, siger S.
- Arbejdsløse og andre, der mangler efteruddannelse, må nu vente endnu længere, og det samme må erhvervslivet, der råber på uddannet arbejdskraft. Det er dybt skuffende, at regeringen bremser AMU-uddannelserne, mener MF Bjarne Laustsen (S). AMU-uddannelserne kæmper med store økonomiske problemer, som betyder aflyste AMU-kurser på stribe.
Men en længe ventet analyse fra undervisningsminister Bertel Haarder (V), som skal være grundlaget for en genopretning af AMU-økonomien, viser sig nu at være forsinket.
En skandale, mener MF Bjarne Laustsen (S).
- Arbejdsløse og andre, der mangler efteruddannelse, må nu vente endnu længere, og det samme må erhvervslivet, der råber på uddannet arbejdskraft. Det er dybt skuffende, at regeringen bremser AMU-uddannelserne, siger han.
Mangler 6.000 chauffører
Bjarne Laustsen peger på, at der aktuelt blandt andet mangler 6.000 chauffører.
- Hver dag ekstra, hvor AMU skranter, fordi regeringen trækker analysen i langdrag, tæller. Jeg fatter ikke, at erhvervslivet ikke lægger større pres på regeringen, så der kan sættes gang i uddannelse af ledige, siger Bjarne Laustsen, der rejste AMU-sagen i Folketingets Uddannelsesudvalg i februar.
Ikke fordi det er nyt, at AMU skranter. Det har undervisningsministeriet for længst dokumenteret i egne analyser, men det har hidtil ikke fået Bertel Haarder til at rette op på økonomien.
Midt i maj var løftet
En analyse fra 2005 viser, at det samlede underskud på uddannelserne i 2004 var så stort som 62 millioner kroner, og det er ikke blevet stort bedre siden.
Hårdt presset fra mange sider, blandt andet fra 3F, satte Bertel Haarder så en ny analyse af AMU's 2006-økonomi i gang og lovede i Folketingets Uddannelsesudvalg, at analysen ville være færdig midt i maj.
Forbundssekretær i 3F Per Christensen fremhæver, at Haarder også lovede at lave de nødvendige justeringer af AMU-tilskuddet allerede i år, som konsekvens af analysens resultater.
Lang forsinkelse
Per Christensen peger på, at forsinkelsen nu nemt bliver en måned eller mere.
- Og hvad værre er: Hvor lang tid går der så, før analysens resultater er behandlet politisk? I midten af juni er politikerne gået på sommerferie, siger han.
Per Christensen understreger, at der i overenskomsterne nu er kommet kraftige forbedringer af uddannelsesbestemmelserne.
- Så må vi altså også forvente, at regeringen lever op til sine løfter om at forbedre vilkårene for de skoler, der udbyder voksen- og efteruddannelse. Det kan ikke gå hurtigt nok, siger han.
Tynd forklaring
Skolernes store problem er, at statens tilskud ikke længere som tidligere dækker de udgifter, der rent faktisk er ved at køre en række AMU-kurser. Derfor giver de underskud, og derfor fravælger skolerne dem.
Ministeriet orienterede onsdag REVE (Rådet for Erhvervsrettet Voksen- og Efteruddannelse) om, at analysen af tekniske årsager - omlægning af regnskabssystemerne - ikke bliver færdig til tiden.
- Tynd forklaring, mener Per Christensen.
- Haarder kendte alt til regnskabsomlægningen, da han lovede analysen færdig til midten af maj, siger han.