Massiv kritik efter milliardbesparelser på AMU

Ny opgørelse fra AE-Rådet viser, at voksen- og efteruddannelsen er skåret med 2,2 milliarder kroner over fem år. Massiv kritik af regeringen fra 3F, tekniske skoler og AMU-centre.

Regeringen har sparet 2,2 milliarder kroner på voksen- og efteruddannelsesområdet, siden den trådte til i 2001. Massiv kritik fra flere sider. S kræver handling straks. (Arkivfoto.)Regeringen har sparet 2,2 milliarder kroner på voksen- og efteruddannelsesområdet, siden den trådte til i 2001. Massiv kritik fra flere sider. S kræver handling straks. (Arkivfoto.)

Kritikken hagler nu ned over regeringen efter nye beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-Rådet, har lavet for 3F. De viser, at regeringen har sparet 2,26 milliarder kroner på den erhvervsrettede voksen- og efteruddannelse fra 2001 til 2006.

AMU, der står for langt det meste erhvervsrettede voksen- og efteruddannelse, er i krise. Derfor kræver 3F, AMU-Forstanderforeningen og Foreningen af Skoleledere ved de tekniske skoler genopretning af økonomien.

3F's formand Poul Erik Skov Christensen er rystet over de gigantiske besparelser.

- Vores klare budskab til regeringen er, at der i finanslovsforhandlingerne skal rettes op på AMU's økonomi. Kortuddannede har i særlig høj grad brug for at blive løftet, siger forbundsformanden.

Han er i lyset af besparelserne ikke imponeret over den ene milliard kroner, regeringen ved velfærdsforliget har afsat til ekstra aktivitet over de næste år.

DF vil se på behovet

Også Socialdemokraterne kræver handling og flere penge, mens Dansk Folkeparti ikke umiddelbart vil kommentere milliardbesparelsen.

- Jeg vil se AE-Rådets beregninger først, og vil også afvente en undersøgelse fra Undervisningsministeriet af AMU-økonomien, der er på trapperne. Derefter er vi klar til at se på, om der er behov for flere penge til AMU, siger DF's uddannelsesordfører Martin Henriksen.

V og K gambler

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov er derimod er ikke i tvivl om, at der er et behov for flere penge til området.

- De nye tal dokumenterer igen, at regeringen har svigtet efteruddannelsesindsatsen og gambler med almindelige menneskers job og fremtid. Det er ualmindeligt svært at få hevet penge ud af regeringen til området, og hver gang det lykkes, for eksempel i velfærdsaftalen fra 2006, ja så snyder de på vægten bagefter, siger han.

Absurd tilskudssystem

På de tekniske skoler advarer formand for foreningen af Skoleledere Lars Mahler regeringen.

- Besparelserne betyder, at de tekniske skoler har svært ved at gennemføre deres forpligtelser i forhold til AMU. Nogle skoler har allerede fravalgt AMU-kurser, mens andre overvejer. Tilskudssystemet er skruet så absurd sammen, så jo flere AMU-kurser du kører, jo større bliver underskuddet, siger han.

Veldokumenteret underskud

Han henviser til, at statens tilskud til AMU-kurserne er blevet så lille, at det ikke længere dækker skolernes omkostninger ved at køre en lang række af AMU-kurserne.

Undervisningsministeriet lavede i 2005 en analyse af økonomien på AMU, og den viste, at de skoler, der afvikler AMU, havde et samlet underskud på driften på godt 62 millioner kroner.

Ministeriet er ved at færdiggøre en lignende undersøgelse for 2005 og 2006, og det er den, Dansk Folkeparti venter på.

Kortuddannede svigtes

Formanden for landets AMU-forstandere, Lars Bo Breddam, understreger, at AMU-systemet er kvæstet: Ingen investeringer og en drift, der er hårdt ramt.

- Der er meget langt fra de politiske mål om en styrket voksen- og efteruddannelsesindsats til de penge, der så i virkeligheden afsættes. Det er uforståeligt, at regeringen ikke vil gøre noget for de kortuddannede, siger Lars Bo Breddam.

Det ender rent galt

Forstander for AMU-SYD Mogens Jørgensen kalder de to milliarder kroner et voldsomt tal, som tydeligt mærkes i det daglige.

- Alene i år har vi fyret 15 lærere og aflyst AMU-kurser, selv om vi rationaliserer alt det, vi kan. På sigt er det umuligt at fastholde AMU-programmet. Ingen skoler har råd til at køre på den her måde, siger han.

DA håber på politisk aftale

Dansk Arbejdsgiverforening håber på en politisk aftale, der retter op på AMU's økonomi i den daglige drift. Men chefkonsulent Hans Glendrup vil ikke kommentere besparelsen på de 2,2 milliarder, før han har studeret beregningerne nærmere.

Han oplyser, at DA hører fra virksomheder, at skolerne i en række tilfælde ikke har kunnet dække behovet for AMU-kurser, fordi skolerne har underskud på kurserne.

- Det er ærgerligt. Vi håber ikke, politikerne vil stille sig i vejen for at rette op på det. Regeringen må se nærmere på tilskuddet pr. elev og få bragt balance i økonomien. Driftsunderskuddet på AMU er jo veldokumenteret, og vi håber på en politisk aftale, hvor der rettes op på takster og økonomi, siger Hans Glendrup.