Haarder holder på AMU-penge

Kritik af undervisningsministeren for ikke at åbne for kassen til ubrugte millioner til voksen- og efteruddannelse. Haarder åbner en dør på klem for det pressede AMUsystem.

 - Vi er selvfølgelig skuffede over at ministeren - og regeringen - i den grad lader hånt om den del af uddannelsessystemet, som skal sikre, at vores medlemmer får den nødvendige efteruddannelse, siger Per Christensen. (Arkivfoto) - Vi er selvfølgelig skuffede over at ministeren - og regeringen - i den grad lader hånt om den del af uddannelsessystemet, som skal sikre, at vores medlemmer får den nødvendige efteruddannelse, siger Per Christensen. (Arkivfoto)

Undervisningsminister Bertel Haarder skulle tirsdag forklare sig i Folketinget om, hvad han vil gøre for at hjælpe de skrantende AMU-skoler, der i årevis har kæmpet med store underskud, aflyste og nedlagte kurser og over 100 lærerfyringer det seneste års tid. Ministerens svar var i store træk: Ingenting.

Han åbnede dog - hårdt presset - en dør på klem for flere penge til AMU: Ministeriet har sat en analyse i gang af området, der er færdig til maj. Hvis den dokumenterer underskud, er Haarder klar med penge.

3F: Tilsagn positivt

3F's forbundssekretær Per Christensen er skuffet over Bertel Haarders lunkne udmeldinger - på nær tilsagnet om flere penge.

- Vi er selvfølgelig skuffede over at ministeren - og regeringen - i den grad lader hånt om den del af uddannelsessystemet, som skal sikre, at vores medlemmer får den nødvendige efteruddannelse. Men tilsagnet om flere penge er positivt, og vi skal nok vide at holde ministeren op på hans ord, siger Per Christensen.

Baggrunden for samrådet om AMU i Folketingets uddannelsesudvalg var blandt andet Nyhedsbrevet 3F's s omtale i januar af den umulige situation på mange AMU-Centre og erhvervsskoler.

Haarder glider af

Den analyse som Bertel Haarder gav tilsagn om kan føre til flere penge til AMU, er ikke en ny opfindelse. Samme analyse lavede Undervisningsministeriet nemlig allerede i 2005, hvor den viste et underskud på 64 millioner kroner på AMU.

Både gruppeformand Carsten Hansen (S) boligordfører Bjarne Laustsen (S) forsøgte at få ministeren til at forholde sig til dén analyse, men Haarder gled af med henvisning til den nye analyse.

Brug dog den kvarte milliard

Bjarne Laustsen (S) kaldte samtidig ministeren nølende, fordi han ikke er parat til at bruge de ubrugte midler, der er i puljen til voksen- og efteruddannelse.

- Det drejer sig om cirka 250 millioner kroner fra 2006, der kan bruges i 2007 til uddannelse af de mere end 100.000, der fortsat er ledige. Brug dog pengene aktivt i stedet for på passiv forsørgelse, lød opfordringen fra Bjarne Laustsen, men Bertel Haarder gled igen af og afviste.

3F har misforstået

3F har gentagne gange med henvisning til samme analyse opfordret Bertel Haarder til at få sat AMU-tilskuddet op, så skolerne ikke er tvunget til at køre med underskud eller til at nedprioritere AMU-kurser, men forgæves. Der var ikke ekstra penge til AMU i finansloven for 2007.

I samrådet forklarede Bertel Haarder, at 3F blot har misforstået situationen: Regeringen hár nemlig bevilget flere penge. Senest i finansloven for 2007 med en forhøjelse på 30 millioner kroner.

Fodrer hund med egen hale

- Ja, den er god med ham, siger Per Christensen:

- Haarder glemmer at fortælle, at forhøjelsen i 2007 skal ses i lyset af et finanslovsforslag, hvor man på forhånd havde barberet 30 millioner kroner af. På den baggrund er det jo gratis at forhøje bevillingerne undervejs i finanslovsforhandlingerne. Det svarer til at fodre hunden med dens egen hale, siger han.

God økonomi i lærerfyringer

De mange fyringer af AMU-lærerne bekymrer ikke Bertel Haarder.

Han forklarede, at nedgangen på AMU skyldes lav ledighed, og at både kommuner og Arbejdsformidlingen derfor har mindre behov for kurser for ledige.

- Det er en situation som AMU har været i før - det kan være svært for den enkelte skole, men samfundsøkonomisk er det fornuftigt, fremhævede Haarder.

AMU-forstandere: Helt galt

- Nej, undervisningsministeren er helt gal på den, mener formand for landets AMU-forstandere Lasse Bo Breddam.

- Det drejer sig om, hvorvidt staten ønsker at have et arbejdsmarkedspolitisk beredskab, der er klar med kurser, den dag konjunkturerne vender. Globaliseringsrådet peger på stort behov for efteruddannelse. Erhvervslivet peger på stort uddannelsesefterslæb. Hvis ikke AMU tilføres midler, fjernes beredskabet, siger Lasse Bo Breddam, der understreger, at skolerne selvfølgelig vil tilpasse sig, hvor det er nødvendigt.

Ødelægger AMU

Under samrådet beskyldte oppositionen flere gange ministeren for at være henholdende og nølende. Med henvisning til, at den aktuelle udvikling risikerer at ødelægge den brede vifte af AMU-kurser, som er så vigtig for de kortuddannede og de danske arbejdspladser.

- Vi vil selvfølgelig gerne have handling her og nu. Men vi lægger til gengæld også vægt på ministerens løfte om at være parat til at handle, når den nye analyse viser, at skolerne har underskud, siger Per Christensen.