Bygherre giver op og fyrer polsk firma

Byggefagforeningernes blokade og sympatikonflikt mod det polske byggefirma Budremex har fået privat bygherre til at opsige kontrakten med det polske firma.

Blokaden og sympatikonflikten mod Budremex og byggeplads har virket: Bygherren har smidt det polske firma ud.Blokaden og sympatikonflikten mod Budremex og byggeplads har virket: Bygherren har smidt det polske firma ud.

Sommerens blokade mod en byggeplads i Frederikssund for brug af underbetalt polsk arbejdskraft er slut. Bygherren har smidt det polske firma Budremex på døren. Firmaet vil ikke tegne dansk overenskomst.

- Bygherren har opsagt samarbejdet med det polske firma og har i stedet indgået aftale med et overenskomstdækket dansk tømrerfirma fra området. Det er kun den næstbedste løsning, idet vi helst havde indgået en overenskomst med Budremex, men det er bestemt en løsning, som vi er tilfreds med, og den ene af de to muligheder, vi har skitseret for bygherren, siger Mogens Larsen, faglig medarbejder i TIB Nordøstsjælland, som har været ankerforetagende i Byggefagenes fælles kamp for at skaffe fire polske håndværkere ordentlige løn- og arbejdsforhold.

Der er tale om en omfattende til- og ombygning af en stor privat villa på Lille Færgevej med udsigt ud over Roskilde Fjord.

De lokale byggefagforeninger har siden slutningen af juni blokeret byggepladsen, der samtidig har været ramt af sympatikonflikt. Det har betydet, at danske virksomheders el- og vvs-arbejde på pladsen har været indstillet.

Sympatikonflikt har virket

- Der er da heller ikke tvivl om, at sympatikonflikten har været effektiv og sat bygherren under pres for at finde en løsning, så han kan få bygget sit hus, siger Mogens Larsen.

Han henviser til den mail-korrespondance, som bygherren Vagn Hansen har ført med Budremex' danske kontakt. Denne korrespondance har TIB Nordøstsjælland modtaget som bevis for, at samarbejdet med Budremex er ophørt.

Bygherren skriver direkte, at han uden en overenskomst for det polske firma ikke kan få udført vvs- og el-arbejde og ikke få andre håndværkere på pladsen.

Budremex' danske kontaktmand skriver tilbage, at Budremex' direktør Robert Krysziak ikke vil tegne overenskomst, "da dette vil påvirke alle de kontrakter, som er i hus, hvilket vil sige de næste 6-8 måneders arbejde". Han noterer videre, at Robert Krysziak ikke har problemer med at "færdiggøre arbejdet under de røde faner".

- Selvom vi ikke fik den ønskede overenskomst for de polske arbejdere, så betragter vi sagen som en sejr for den danske aftalemodel. Arbejdet på byggepladsen vil fremover blive udført på ordentlige vilkår. Samtidig er jeg overbevist om, at sagen også får præventiv virkning, så andre bygherrer tænker sig om mere end én gang, inden de vælger udenlandske firmaer, som ikke vil arbejde på danske vilkår, udtaler Mogens Larsen.

Fortsat blokade mod Budremex

Budremex har været omfattet af faglig blokade og sympatikonflikt siden december 2005, hvor TIB som første danske fagforening stødte på firmaet og ikke havde held med at tegne dansk overenskomst.

Det er uklart, hvad det polske firma betaler sine ansatte under arbejde i Danmark. I forbindelse med et besøg på pladsen midt i juni oplyste en af de polske arbejdere til BAT's polsktalende faglige medarbejder, at de blev aflønnet med 5½ zloty i timen, svarende til omkring ti kroner. Ugen efter blev den oplysning kaldt en misforståelse, og lønnen blev opgivet til 102 kroner i timen. Det er imidlertid aldrig dokumenteret.

Mens blokaden mod byggepladsen på Lille Færgevej er hævet, fortsætter såvel blokaden og sympatikonflikterne mod Budremex.