Kommune bruger illegal arbejdskraft

Storstilet entreprisecirkus på kommunalt byggeprojekt på Frederiksberg

Faglig sekretær i BJMF Jacob Scavenius har i flere omgange afsløret Frederiksberg Kommune som bygherre i at anvende ulovlig arbejdskraft.  (Foto: Harry Nielsen.)Faglig sekretær i BJMF Jacob Scavenius har i flere omgange afsløret Frederiksberg Kommune som bygherre i at anvende ulovlig arbejdskraft. (Foto: Harry Nielsen.)

Frederiksberg kommune har i sine entreprisekontrakter indføjet en bestemmelse om, at der skal aflønnes efter den for området gældende overenskomst. Det har imidlertid ikke forhindret, at der i flere omgange er anvendt ulovlig udenlandsk arbejdskraft ved et stort kommunalt byggeprojekt. Og når der nu - forhåbentlig - er skabt ordnede forhold i forbindelse med opførelse af en etageejendom med plejeboliger i Pile Allé, skyldes det hverken kommunen eller dens rådgiver, men alene en vedholdende fagforening. Det erkender Frederiksberg Kommunes tekniske direktør Jacob Nordby. - Det er 3F's fortjeneste, at vi er blevet opmærksomme på problemet og nu har fået løst det. Sagen giver anledning til, at vi ser på, hvordan vi sikrer os, at vores politik også omsættes i handling, siger han. I 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København er man alt andet end imponeret over kommunens håndtering af den store byggesag.

Entreprise-kaos

- Jeg har oplevet lidt af hvert på store byggepladser, men jeg har sjældent set et så uoverskueligt kaos af underentreprenører, hvor de ansatte ikke anede, hvor de var ansat, siger Jacob Scavenius, faglig sekretær i BJMF. Han har i mere end en måned med mellemrum besøgt byggepladsen i Pile Allé for at få overenskomstdækket og organiseret murerarbejdet. Han konstaterede tidligt, at skalmuringsentreprisen var sendt videre fire gange, mens flisemuringsarbejdet var nede i femte underentreprise - og i begge tilfælde til virksomheder uden overenskomst med udenlandsk arbejdskraft. Frederiksberg Kommune meddelte herefter som bygherre, at hovedentreprenøren CEG A/S havde oplyst, at forholdene nu var i orden. Stor var Jacob Scavenius' overraskelse derfor, da han ved et nyt besøg på byggepladsen forleden mødte stærkt underbetalte bulgarske flisemurere til cirka 25 kroner i timen og ikke-overenskomstdækkede polske skalmurere. Polakkernes tolk prøvede ellers at fortælle, at alt var i orden, idet deres arbejdsgiver var medlem af Dansk Byggeri. En kontrolopringning afslørede, at det ikke var tilfældet. Der er nu efterfølgende tegnet tiltrædelsesoverenskomst med firmaet, mens fagforeningen hvad angår flisemurearbejdet har anvist kvalificeret arbejdskraft.

Kontraktforhold skal dokumenteres

- Det er simpelthen ikke godt nok, når en af landets store kommuner har så lidt styr på sine byggesager, siger Jacob Scavenius. - Det er bestemt positivt, at Frederiksberg Kommune går foran med et godt eksempel og kræver arbejdet udført på overenskomstvilkår, også når byggearbejdet sendes videre til underentreprenører. Men virkeligheden i byggeriet i øjeblikket er desværre sådan, at selv de bedste kontrakter kræver kontrol og dokumentation. Hvis sagen giver anledning til, at kommunen og dens rådgivere rent faktisk sikrer sig, at arbejdet udføres som ønsket, så har arbejdet ikke været forgæves, siger Jacob Scavenius.