Polsk byggefirma under pres

Fagforeninger råder bygherre i Frederikssund til at få det polske byggefirma Budremex til at tegne overenskomst eller rive kontrakten i stykker.

Bygherren får en smuk udsigt ud over Roskilde Fjord. Lige nu har han udsigt til bøvl og røde faner. (Privatfoto.)Bygherren får en smuk udsigt ud over Roskilde Fjord. Lige nu har han udsigt til bøvl og røde faner. (Privatfoto.)

I Frederikssund glæder husejer og bygherre Vagn Hansen sig til at nyde udsigten over Roskilde Fjord fra tagterrassen på sit hus, når en omfattende ombygning er færdig.

Lige nu har han imidlertid kun udsigt til besvær. Han har nemlig indgået kontrakt med det polske byggefirma Budremex, der ikke vil tegne dansk overenskomst og derfor siden 23. december 2005 har været omfattet af en lovlig faglig blokade og sympatikonflikt.

Det betyder, at organiserede virksomheder og fagforeningsmedlemmer ikke må tage arbejde for Budremex eller arbejde på byggepladser sammen med Budremex' ansatte.

Og netop sympatikonflikten giver bygherre Vagn Hansen problemer, hvad han oplevede tirsdag morgen, da nordsjællandske byggefagforeninger demonstrerede foran hans grund og byggeplads. En elektriker fra et lokalt installatørfirma måtte køre fra pladsen med uforrettet sag. Arbejdet er omfattet af sympatikonflikten.

- Jeg synes, jeg uforskyldt er blevet en lus mellem to negle. Jeg vidste ikke, fagforeningerne havde noget kørende med Budremex. Hvad skal jeg gøre?, spørger han.

Svaret fra fagforeningsrepræsentanter var klart nok: Riv kontrakten med Budremex i stykker - eller få firmaet til at virke på danske vilkår ved arbejde i Danmark, det vil sige få firmaet til at tegne overenskomst.

Nu - en helt anden løn!

Da repræsentanter fra TIB og 3F i forrige uge var på besøg på byggepladsen, fortalte de fire polske bygningsarbejdere, at de får en løn på 5,5 zloty i timen. Det svarer til omkring ti kroner. Det har vakt forargelse og givet byggepladsen kedelig presseomtale.

I forbindelse med morgenens demonstration kunne en af bygningsarbejderne imidlertid fortælle, at det var en misforståelse. De får 102 kroner i timen, fortalte han til BAT-kartellets polsktalende medarbejder Marcin Nowakowski og formanden for Byggefagenes Samvirke i Nordsjælland, Erling Olsen.

- Men det er da dejligt, hvis det er tilfældet, siger Erling Olsen, formand for Byggefagenes Samvirke i Nordsjælland.

- Det vil vi gerne have dokumenteret, men det kunne desværre ikke lade sig gøre, fordi de ikke får lønsedler! Der er vist mest af alt en historie, som er konstrueret, siden vi var her sidst.

- Men hvis det skulle være sandt, at de får 102 kroner i timen, så er der jo ikke langt op til overenskomstens niveau - og så er der vel håb om, at vi endelig kan få tegnet den overenskomst, siger Erling Olsen.

Bolden hos bygherren

Det er TIB, der har hovedkonflikten kørende mod Budremex.

Faglig sekretær Mogens Larsen fra TIB Nordøstsjælland mener, at bygherre Vagn Hansen har nøglen til løsning af konflikten.

- Jeg er overbevist om, at han er i stand til at overbevise det polske firma om, at det skal tegne overenskomst, så de polske arbejdere får dansk løn og ordentlige arbejdsforhold. Alternativt er han i sin gode ret til at hæve kontrakten, mener han.

Så lige nu ligger bolden hos bygherren.