Mangedobling af bøder for øst-fusk
Løndumping:
Bøder for ulovlig arbejdskraft og løndumping er mangedoblet på to år. Socialdemokraterne vil have opgørelser over, hvad samfundet får ud af den øgede indsats.
Flere fuskere går i myndighedernes garn på grund af snyd, lovbrud og løndumping. Det viser tal for bøder og sigtelser. Fusk med skat, snyd med transport, plat på ansatte der er i ulovlige job som håndværkere.
Den slags er det blevet sværere at slippe godt fra. Det viser nye tal fra Arbejdstilsynet, Rigsadvokaten og SKAT. De viser, at antallet af bøder for ulovligt arbejde er mangedoblet siden 2010.
I 2010 blev der givet 9,4 bøder pr. måned til udenlandske firmaer, der brød loven og undlod registrering. I 2012 er tallet vokset til 35 bøder pr. måned. På landevejene er der sket en seksdobling, når det gælder sigtelser for ulovlig transport med udenlandske lastbiler. I 2012 har politiet rejst 30 sigtelser pr. måned. I 2010 var tallet 5,5.
Ekstra kontrol for millioner
Årets finanslov har sat 65 ekstra millioner af, der går til kontrol mod snyd, løndumping og ulovlig udenlandsk arbejde.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det er den indsats, vi nu ser i tallene. Myndighederne har skærpet opmærksomheden, og det er ikke ufarligt at snyde mere. Men der er løbende brug for nye tal, så vi hele tiden kan vurdere, hvor godt indsatsen virker. Det vil jeg tage op med de ansvarlige ministre, siger Ane Halsboe-Larsen, der er socialdemokratisk ordfører, når det gælder social dumping.
Øget kontrol gavner også statskassen. SKAT har i årets første måneder hentet 20 millioner kroner ekstra fra firmaer, der snød med moms, skat og afgifter.
Øget indsats i sommeren
Og der er mere kontrol på vej.
Politiet har uddannet mandskab i, hvordan man bedre afslører udenlandske lastbiler, der kører ulovligt med gods. Og Arbejdstilsynet har åbnet en hotline mod fusk, lovbrud og farligt arbejde. Den har fungeret siden marts, og der kommer over 10 tips, spørgsmål og andre henvendelser hver dag.
Arbejdstilsynet følger op på alle de henvendelser, der kommer. Og Politi, SKAT og Arbejdstilsyn bruger oplysningerne, når der er fælles kontrol og kampagner.