Slaveskib meldt til myndighederne

Søfolk fra Indien har siden sommer arbejdet på to danske skibe i Odense Havn. Fagforbund beder Søfartsstyrelsen skride ind og anklager rederi for lønsnyd for kvart million.

Skibet Lesse ligger i Odense Havn med indiske søfolk ombord. De er ansat på slavekontrakter og bliver groft udnyttet, mener ITF's danske skibsinspektør.Skibet Lesse ligger i Odense Havn med indiske søfolk ombord. De er ansat på slavekontrakter og bliver groft udnyttet, mener ITF's danske skibsinspektør.

Usle vilkår og snyd med lønnen for mindst en kvart million kroner. Det er situationen for 14 søfolk fra Indien og Sri Lanka, der siden sommer har haft hyre på to danskejede skibe i Odense Havn.

Det oplyser Morten Bach, der er skibsinspektør hos det Internationale Transportforbund ITF. Han har været i kontakt med søfolkene i nogle uger.

De fortæller, at de har stået for at klargøre skibet MV Lesse. Og at flere af dem også har arbejdet ombord på sandpumperen Kristine Høj, hvor kun to af dem er ansat.

Krav om kvart million

Begge skibe er drevet af rederiet Baltic Dregdring, der har danske og litauiske ejere. Men de fleste af søfolkene er påmønstret M/V Lesse, der er indregistreret i Panama. Og de må, ifølge ITF, ikke arbejde på en sandpumper som Kristine Høj.

Det og en række andre forhold fik mandag ITF til at bede Søfartsstyrelsen om at skride ind.

- Sømændene er ansat på rene slavekontrakter. Jeg er rystet over, at den form for løndumping finder sted i Danmark. Vi har beregnet, at søfolkene er blevet underbetalt for over 250.000 kroner i forhold til den internationale overenskomst, siger Morten Bach.

Rederi afviser tal

Baltic Dredging har kontor i Rødvig. Her meddeler sikkerhedschef Ove Bundgaard, at han ikke kender ret meget til sagen, og at selskabets direktør ikke er at træffe før i næste uge.

Men han siger, at han ikke kan kende ITF's krav eller bud på antallet af søfolk. Ifølge Ove Bundgaard er kun seks søfolk ombord på MV Lesse. Fire andre er blevet sendt hjem. Blandt andet fordi de ikke var ordentligt uddannet. Men han afbryder telefonsamtalen og har ikke været mulig at træffe for yderligere forklaringer.

ITF bekræfter, at fire søfolk er sendt hjem på rederiets regning, og at de har fået en sum penge. Men forbundet kræver, at resten af sømændene også får deres skyldige løn udbetalt.