Salg af slaveskib gav 355.000 til fire søfolk
I 2009 blev fire søfolk fra Østeuropa efterladt på skib i Svendborg uden løn, mad og billetter hjem. Nu har salg af skibet sikret sømændene 355.000 kroner. Svendborg Kommune får 113.000 kroner.
Mangel på løn tvang i 2009 fire søfolk til at fange mad i Svendborg Havn. (Foto: ITF) I 2009 blev fire søfolk fra Litauen og Ukraine efterladt i Svendborg, da deres rederi gik fallit.
De fire måtte rejse uden løn for det arbejde, de havde udført i måneder på coasteren Lis Weber. Men nu er der penge på vej til tomme lommer i Østeuropa.
I december blev skibet solgt på tvangsauktion. Og det giver nu 355.513 kroner til de fire mænd.
Sølov sikrer løn
Det er søloven, der sikrer, at søfolk står forrest i køen efter penge, når det er nødvendigt at tage pant i et skib og sælge det på auktion.
Men det kræver, at nogen træder til og hjælper. Det gjorde det internationale transportforbund ITF, der har sørget for advokat og faglig hjælp. Og her er skibsinspektør Morten Bach glad for, at sagen er endt godt.
- Men der lander ofte regulære slaveskibe i danske havne. Og desværre er der hverken hjælp fra Søfartsstyrelsen eller andre myndigheder, når søfolk bliver snydt eller budt uhyrlige vilkår, påpeger Morten Bach.
113.000 til kommunekasse
Salget af Lis Weber betyder, at der også blev penge til Svendborg Kommune. Den får 113.799 kroner for leje for kajplads.
Men Lis Weber er ikke det eneste problemskib, der ligger i dansk havn.
I Odense Havn måtte ITF i november tage arrest i skibet ”Lesse”. Og I Frederiksværk ligger skibet Cormorant fortsat og venter på, at en køber dukker op. Her har tre søfolk fra Rusland og Ghana mindst 200.000 kroner til gode.