Søfolk nægter at sejle til Litauen
I Odense Havn ligger to skibe med indiske søfolk stille. Sømændene nægter at sejle uden løn. Og Søfartsstyrelsen er på vej ombord på kontrolbesøg.
Søfolk fra Indien og Sri Lanka er hyret til arbejde på to danske skibe i Odense. Men lønnen er så lav, at sagen er endt i konflikt. Her billede fra møde ombord på det ene skib MV Lesse. I Odense Havn spidser konflikten til ombord på to danskejede skibe Katrine Høj og MV Lesse.
De 10 søfolk fra skibene nægter at sejle sandsugeren Kristine Høj til Klaipeda i Litauen. Det kræver rederiet, men søfolkene fra Indien og Sri Lanka afviser ordren.
De nøjes med at passe deres øvrige arbejde ombord, indtil de får løn for oktober, en efterbetaling på over 250.000 kroner og en overenskomst.
Søfartsstyrelsen vil ombord
Sømændene får opbakning fra ITF (Det Internationale Transportforbund). Her oplyser skibsinspektør Morten Bach, at besætningen også kræver indsats fra den danske Søfartsstyrelse.
Søndag aften bad ITF Søfartsstyrelsen om at gå ombord og tjekke sikkerheden og de øvrige forhold. Og det sker i løbet af tirsdag.
- Vi har en mand på vej til Fyn, siger Arne Ulstrup, der er overskibsinspektør i Søfartsstyrelsen.
Meldt til politiet
Det er det danske firma Baltic Dredging, der ejer Kristine Høj og MV Lesse. Firmaet har kontor i Rødvig. Men dets direktør er ikke at træffe før i næste uge.
Rederiets sikkerhedschef Ove Bundgaard oplyste mandag, at han ikke kender ret meget til sagen. Han meddelte dog, at han ikke kan genkende besætningens krav.
ITF meldte tirsdag rederiet til politiet. Det sker for ulovlig brug af udenlandske søfolk. Ifølge ITF har flere af de indiske sømænd fra MV Lesse arbejdet ulovligt ombord på sandsugeren Kristine Høj.