Bodum-aktivering i Bov i strid med loven

Bodum-aktivering i Bov kommune er konkurrence-forvridende, har arbejdsmarkedsrådet netop afgjort. Dermed er Bodumsagen afgjort i fire af otte kommuner.

Arbejdsmarkedsrådet i Sønderjylland følger i hælene på rådet i Ribe Amt. Her fastslog man for to uger siden at Bodum-aktiveringen var konkurrenceforvridende i Billund, Ølgod og Grindsted.Arbejdsmarkedsrådet i Sønderjylland følger i hælene på rådet i Ribe Amt. Her fastslog man for to uger siden at Bodum-aktiveringen var konkurrenceforvridende i Billund, Ølgod og Grindsted.

Også i Bov Kommune er Bodum-aktivering foregået i strid med loven. Det afgjorde Arbejdsmarkedsrådet i Sønderjyllands Amt torsdag formiddag.

- Et enigt arbejdsmarkedsråd står bag afgørelsen om, at der er tale om konkurrenceforvridning. Bov Kommune har for eksempel ikke kunnet dokumentere, at deres aftaler med Bodum foregik på markedsvilkår, siger Willy Sahl, der er medlem af arbejdsmarkedsrådet i Sønderjylland udpeget af LO.

Dermed følger arbejdsmarkedsrådet i Sønderjylland i hælene på rådet i Ribe Amt. Her fastslog man for to uger siden at Bodum-aktiveringen var konkurrenceforvridende i Billund, Ølgod og Grindsted.

Det er SiD's lokalafdelinger i de otte kommuner, der samarbejder med Bodum om aktivering af ledige, der har indbragt klagerne over Bodum-aktiveringen for de regionale arbejdsmarkedsråd.

Og for SiD er afgørelsen i Sønderjylland endnu en understregning af, at kommunerne er gået alt for langt i deres fortolkning af, hvad der kan tillades som industriaktivering.

SiD: Kommuner må stoppe

- Afgørelsen må få kommunerne til at holde op med den type aktivering - også i henhold til den ny lov om en aktiv beskæftigelsespolitik, hvor kommunerne fortsætter med industriaktivering i særligt tilrettelagte projekter, siger uddannelsessekretær i SiD Poul Hansen.

- Hvis det ikke sker, må sagen tages op i Folketinget. Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne fortsætter med at udføre ulovlig aktivering og først holder op, når arbejdsmarkedsrådene afgør, at de ikke må, fortsætter han.

Hvis kommunerne alligevel fortsætter med at sætte ledige i aktivering til at udføre arbejde i Bodumlignende aktiveringsfabrikker, frygter SiD, at alt for mange sager dukker op. Det betyder en belastning af administration og forvaltning i både kommuner og i de regionale arbejdsmarkedsråd.

- Det kan ingen være tjent med. Og det kan heller ikke være rigtigt, at SiD skal være nødt til at opsige samarbejde med kommunerne om aktivering for at få kommunerne til at forvalte lovligt. Det vil medføre at også god og perspektivrig aktivering for ledige holder op, siger Poul Hansen.