Bodumaktivering er ulovlig
Et enigt arbejdsmarkedsråd i Ribe Amt fastslog fredag, at der var tale om konkurrenceforvridning og om ordinært arbejde udført af ledige på ulovligt grundlag i Ølgod, Billund og Grindsted. Vigtig afgørelse, mener SiD.
SiD fik fredag eftermiddag medhold i sin klage til arbejdsmarkedsrådet i Ribe Amt over bodumaktiveringen i Ølgod, Grindsted og Billund Kommuner.
Arbejdsmarkedsrådet i Ribe Amt gav SiD medhold på begge klagepunkter. Rådet fastslog, at de kommunale beskæftigelsesprojekter i de tre kommuners samarbejde med Bodum er i strid med loven både når det gælder spørgsmålet om konkurrenceforvridning og reglerne om, hvad ledige i individuel jobtræning må lave.
- Det var et enigt klageudvalg under arbejdsmarkedsrådet, der i eftermiddag nåede frem til konklusionen, oplyser socialudvalgsformand i Esbjerg Byråd og medlem af arbejdsmarkedsudvalget i Ribe Amt Hans Erik Møller(S).
SiD: Vigtig afgørelse
SiD's uddannelsessekretær Poul Hansen er godt tilfreds med arbejdsmarkedsrådets afgørelse.
- Afgørelsen fra det regionale arbejdsmarkedsråd viser at kommunerne i bodumsagen har forvaltet i strid med loven. Det har SiD hele tiden fastholdt, siger uddannelsessekretær i SiD Poul Hansen, der kalder afgørelsen vigtig:
- Afgørelsen pointerer, at kommunerne har et selvstændigt ansvar for, at der forvaltes efter loven. I dette tilfælde, at de skal kontrollere, om der er tale om konkurrenceforvridning, når produktion, der hører til på det private marked indgår i aktivering. Det er helt nødvendigt, siger Poul Hansen.
For SiD har det i hele bodumsagen været væsentligt, at det private arbejdsmarked med almindelige overenskomstmæssige lønninger ikke bliver undermineret.
- Det sker når kommunerne lader mennesker på kontanthjælp overtage overenskomstdækket arbejdet. Vi skal skabe et rummeligt arbejdsmarked. Men vi skal ikke skabe et 3. arbejdsmarked betalt af skattekroner og på den måde medvirke til, at almindelige ufaglærte arbejdspladser forsvinder, siger Poul Hansen.
Tirsdag oplyste en af Billund Kommunes bodumansvarlige - personalechef Erik Rasmussen - at Billund Kommune ikke havde undersøgt om kommunens aktiverede udførte arbejdet for Bodum til markedsprisen.
Lignende svar har de andre kommuner givet til arbejdsmarkedsrådet i Ribe Amt. Det fremgår af afgørelsen at kommunerne ikke havde undersøgt markedspriserne før de gik ind i samarbejdet med Bodum.
Har ikke undersøgt markedspris
Ølgod Kommune har eksempelvis forklaret arbejdsmarkedsrådet, at kommunen ikke har undersøgt markedsprisen for produktionen.
Ølgod har skrevet, at kommunen ikke selv vurderer, at der er tale om konkurrenceforvridende arbejde, da arbejdet er tilrettelagt ud fra brugernes behov og ikke ud fra et krav om et bestemt produktionsresultat.
Ølgod Kommune oplyser desuden at arbejdet udføres til markedspris per enhed, men også at Ølgod Kommune ikke har undersøgt markedet og ikke er bekendt med, at der skulle findes private virksomheder i Danmark, der udfører tilsvarende opgaver.
Fagbladet/sid.dk har i de sidste dage kunnet dokumentere, at de otte bodumkommuner har fået priser ned til 20 procent under den pris for produktionen som bodum før 2000 betalte til private firmaer, der stod for arbejdet, indtil kommunerne overtog ordrerne.
Tirsdag tager arbejdsmarkedsrådet på Fyn stilling i sagen om Svendborg, Rådet kan ikke træffe beslutning i sagen fra Odense, da Odense Kommune ikke har brugt redskabet individuel jobtræning. Dermed er det ikke arbejdsmarkedsrådet, der er klageinstans.