Forlig afslutter Bodum-sagen
Kommuner indgår forlig med privat firma, som de udkonkurrerede med ulovlig aktivering, og slipper for retssag. Mere end 100 ledige samlede dagligt Bodum-kander til lavpris.
Ud over Egtved og Billund kommuner har også Odense, Fredericia, Bov, Svendborg, Ølgod og Grinsted Kommuner brugt samling af Bodum-kander som aktivering. En række kommuner med Egtved og Billund i spidsen slipper nu ud af den såkaldte Bodum-sag uden at skulle i retten sagsøgt for ulovlig prisdumping og misbrug af ledige.
De fallitramte og stærkt forhenværende leverandører til Bodum, Robert og Tommy Jensen, har indgået forlig med Egtved og Billund kommuner om afslutning af sagen.
De to mænd drev indtil 2001 familiefirmaet TJ Service, der samlede og pakkede stempelkander og andet udstyr for Bodum-koncernen.
Men da otte kommuner fra 1998 og frem begyndte at lade mere end 100 ledige på kontanthjælp udføre samme arbejde, mistede TJ Service sin omsætning og gik ned.
På den baggrund stævnede Robert og Tommy Jensen Egtved og Billund kommuner for konkurrenceforvridning og jobtyveri i 2004. Men sagen er nu slut uden dom, på anbefaling fra parternes advokater.
- Forliget betyder, at vi afstår fra at anlægge sager mod flere kommuner, og at vi ikke må oplyse yderligere, siger Robert Jensen, der er glad for at sagen nu er slut.
Forliget giver en form for oprejsning til Robert og Tommy Jensen, men betyder også, at kommunerne ikke anerkender ansvar af nogen art.
Langstrakt sag
I 2003 klagede SiD til tilsynsmyndighederne over aktiveringsprojekterne i de otte kommuner, der samarbejdede med Bodum.
Det fik fire arbejdsmarkedsråd og Kammeradvokaten til at erklære aktiveringsprojekterne konkurrenceforvridende og i strid med loven.
SiD og Fagbladet kunne blandt andet dokumentere, at kommunerne udførte samme arbejde som TJ Service og andre private firmaer til dumpingpris og med rabat på op til 25 procent. Dokumentationen og afgørelserne i arbejdsmarkedsrådene fik Tommy og Robert Jensen til at anlægge erstatningssagerne.
Hos SiD's arvtager 3F, ærgrer arbejdsmarkedspolitisk sekretær Poul Hansen sig over, at sagen om erstatning ikke udløser dom.
- Set fra sidelinien kan jeg godt forstå, at Robert og Tommy Jensen ikke har lyst til at vente i måneder og år på en dom. Men det er krænkende for retssikkerheden, at kommunerne slipper fra flere års ulovlig aktivering uden de store konsekvenser, siger Poul Hansen.
- Kommunerne burde have en stor bøde, og det er helt urimeligt, at de flere hundrede ledige, der blev sendt i aktivering på ulovlig vis, ikke får nogen form for godtgørelse. De burde have haft fuld løn for arbejdet, fortsætter han.
Fabrikant på kontanthjælp
I kølvandet på konkursen i sit og sønnens firma, gik Robert Jensen til Egtved Kommune og bad om kontanthjælp. Det fik han. Men som betingelse måtte han i aktivering, hvor arbejdet i Egtved Kommunes aktiveringsfabrik bestod i en tjans Robert udmærket kendte til – samling og pakning af stempelkander.
Ud over Egtved og Billund kommuner har også Odense, Fredericia, Bov, Svendborg, Ølgod og Grinsted Kommuner brugt samling af Bodum-kander som aktivering.
Siden 2000 er mindst 15 andre kommuner blevet afsløret i at aktivere på ulovlige og konkurrenceforvridende vilkår