Egtved fik en god idé i Farum

Aktivering med at putte i pose "motiverer kraftigt folk til selv at finde et job".

Farum Kommune og byens produktionshus for ledige var målet, da en gruppe politikere og embedsmænd fra Egtved Kommune i 1997 satte sig i en bus med kurs mod den daværende succeskommune i Nordsjælland for at få inspiration til at håndtere ledige.

I Farum gør det ikke noget, at aktiveringen blot består i at putte i pose, for det "motiverer kraftigt folk til selv at finde sig et job", som det hedder i Farums materiale.

Hurtigt efter opstod et samarbejde med den private virksomhed Multiplast A/S, der i sommeren 1999 blev opkøbt af Bodum-koncernen, om at Egtveds ledige kunne samle og pakke de berømte kaffekander.

En aktindsigt i Egtved Kommunes papirer om samarbejdet viser, hvad hovedformålet med den nyoprettede aktiveringsindsats i Multiplasts lokaler var.

1. Mulighed for straks-aktivering.

2. Aktivering med kvalitet.

3. At få et vist flow.

4. Fald i udgifterne til kontanthjælp.

5. Fald i udgiften til drift.

Egtved Kommune er den største blandt Bodums kommunale underleverandører. Aktiverede i Egtved Kommune har sammenlagt samlet og pakket Bodum-kander, glasskåle, bestik og tekopper for et beløb på godt syv millioner kroner siden 1998 til og med i dag.

Billund Kommune startede samarbejdet med Multiplast kort efter Egtved. Og siden kom Fredericia, Bov, Ølgod, Odense, Svendborg og Grindsted med på idéen.

I dag er Farum Kommune ikke længere berømt for sin flotte aktiveringspolitik. På baggrund af blandt andet Fagbladets afsløringer af fusk med ledige skal aktiveringspolitikken i Farum nu - som så meget andet i byen - kulegraves af den kommissionsundersøgelse, Folketinget har nedsat.