Hul i Østaftalen udnyttes til underbetaling

Reglerne for forhåndsgodkendelse til ansættelse af udenlandsk arbejdskraft skal ændres, mener Byggefagene efter afsløring af underbetaling i godkendt firma.

Østaftalen er hullet som en si, når det gælder reglerne for forhåndsgodkendelse af firmaer, der vil ansætte østarbejdere. (Arkivfoto)Østaftalen er hullet som en si, når det gælder reglerne for forhåndsgodkendelse af firmaer, der vil ansætte østarbejdere. (Arkivfoto)

Østaftalen er hullet som en si, hvis denne praksis ikke stoppes øjeblikkeligt.

Byggefagenes Samvirke i København har i dag skrevet til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at få stoppet et tilsyneladende gabende stort hul i Østaftalen og for at få annulleret en lang række hidtil udstedte arbejdstilladelser.

Konsekvensen af reglerne - eller måden de administreres på - blev afdækket i TV-Avisen tirsdag aften, hvor en lang række polske arbejdere fortalte om rystende arbejdsforhold, en timeløn på 50 kroner i timen, arbejdsuger på op til 58 timer og usle boligforhold.

Deres arbejdsgiver Henrik Nissen er via selskabet Forhåbningsholms Allé 13 Aps forhåndsgodkendt i Udlændingeservice til at ansætte polske arbejdere - en forhåndsgodkendelse, som er udstedt i kraft af, at selskabet er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening (KA).

- Vi har blot fået vores bange anelser bekræftet, om hvor let det er at få en forhåndsgodkendelse, og at forhåndsgodkendelsen ikke er nogen garanti for aflønning på danske vilkår, som ellers er hele meningen med Østaftalen, siger Bo Rosschou, der er formand for Byggefagenes organisationsudvalg.

S: Praksis skal ændres

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov, der har besøgt de polske arbejdere, er enig.

- Det er ikke nok, at man er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening. Eksemplet fra Frederiksberg viser netop, hvorfor det er vigtigt, at der ligger en landsdækkende overenskomst bag ved, siger han.

Thomas Adelskov vil tage godkendelsesprocedurerne op på næste møde i kredsen af partier bag Østaftalen, hvor Claus Hjort Frederiksen (V) sidder for bordenden.

- Hele Østaftalen bygger på, at der aflønnes på overenskomstmæssige danske vilkår. Eksemplet viser med al tydelighed, at der både arbejdes sort og i strid med Østaftalen, og at forhåndsgodkendelsen blot er udnyttet af en plattenslager.

- En løsning kan være, at der i hvert enkelt tilfælde skal ligge dokumentation for, at virksomheden er overenskomstdækket. Alternativt må vi afskære medlemmer af Kristelig Arbejdsgiverforening fra at blive forhåndsgodkendt med mindre de kan fremvise en overenskomst, siger han.

Byggefagenes Samvirke har bedt beskæftigelsesministeren trække den nuværende godkendelsespraksis tilbage, således at KA slettes af Udlændingeservices godkendelsesliste. Samtidig opfordres regeringen til at annullere alle forhåndsgodkendelser og udstedte arbejdstilladelser, som er udstedt uden henvisning til regulære overenskomstmæssige aftaler.

Det har onsdag formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren.

Blokade fra i dag

Malernes Fagforening i Storkøbenhavn har i øvrigt onsdag morgen blokeret selskabet Forhåbningsholm Alle 13 Aps, idet Henrik Nissen ikke ønsker at tegne overenskomst.

Dermed føjes blokaden til en tilsvarende blokade og sympatikonflikt mod Henrik N Ejendomsudvikling A/S, som indtil sommeren 2006 anvendte polsk arbejdskraft. Siden har Henrik Nissen overflyttet sine polske medarbejdere til Forhåbningsholm Alle 13 Aps og altså gennem dette selskab fået forhåndsgodkendelse.

Bo Rosschou: - Et blokaderamt firma kan ikke få forhåndsgodkendelse og kan ikke få arbejdstilladelser. Blokaden er med andre ord omgået ved, at Henrik Nissen har overflyttet de polske medarbejdere. Det viser hvor let det er for plattenslagere at omgå reglerne og myndighedernes kontrol.

Byggefagenes Samvirke har i øvrigt anmodet Københavns politi om at rejse sigtelse mod Henrik Nissen for brud på Østaftalen og dermed Udlændingeloven.