Polakker snydt igen
30 polakker må sætte deres lid til Lønmodtagernes Garantifond, for at få en erstatning på over fem millioner kroner udbetalt. Arbejdsgiveren er nemlig gået konkurs.
Murer Andrzej Wlodarczyk (yderst til venstre) sammen med en række af polske kolleger i De Glade Håndværkere. De valgte alle at gå til fagforeningen. "Men det skulle vi have gjort meget før", erkender han. (Foto: Harry Nielsen) Omkring 30 polske bygningsarbejderes mulighed for at få deres million-tilgodehavende, efter at have arbejdet for den konkursbegærede byggevirksomhed De Glade Håndværkere, er blevet forværret. Årsagen er, at en slags søsterfirma også har indgivet konkursbegæring.
De polske arbejdere er ifølge Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København (BJMF) blevet snydt for mindst fem millioner kroner i manglende overenskomstmæssig løn og overtidsbetaling.
Efter De Glade Håndværkeres konkursbegæring havde BJMF stillet krav over for Birch & Grønne Aps, idet man betragter de to firmaer som nært forbundne i kraft af samme ejerkreds, ledelse og samme adresse. Nu har Birch & Grønne Aps. imidlertid også valgt at indgive konkursbegæring.
- Det er nærliggende at tro, at der er en sammenhæng mellem vort krav og også dette firmas beslutning om at indgive konkursbegæring, siger Carsten Bansholm, faglig sekretær i BJMF.
Det er Bo Grønne og Troels Birch, der går igen i begge virksomheder. I De Glade Håndværkere A/S er Bo Grønne direktør, mens Troels Birch er bestyrelsesmedlem. I Birch & Grønne Aps. er begge direktører.
Firmaadressen er i begge tilfælde Stubbeled i Gl. Holte.
Direktør Troels Birch ønsker ikke over for nyhedsbrevet3F at kommentere, om der er sammenhæng mellem fagforeningens krav og konkursbegæringen.
Også Birch & Grønne Aps. har udført byggeopgaver ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft fra primært Polen.
Kravet anmeldt til Lønmodtagernes Garantifond
Fagforeningen har på vegne af de 30 polakker hos De Glade Håndværkere anmeldt det store lønkrav til Lønmodtagernes Garantifond (LG).
LG oplyser over for Nyhedsbrevet 3F, at de polske ansatte er sikret på samme vilkår som danske statsborgere. LG dækker dokumenterede krav i forbindelse med konkurs uanset om firmaets ansatte er fra Danmark eller et andet land. LG kan dække løn, feriepenge, pension og søgnehelligdagsbetaling, men for eksempel ikke rejsegodtgørelse og diæter.
LG kræver naturligvis dokumentation for kravene. Enkelte af de polske ansatte har imidlertid mangelfuld dokumentation på deres ansættelse, antal arbejdstimer og lønudbetaling.
Snydt fra første dag
De polske arbejdere har været ansat hos De Glade Håndværkere fra få uger til op mod et år. Firmaet tegnede overenskomst med BJMF i foråret 2006, men overenskomsten blev aldrig overholdt. Polakkerne fik i begyndelsen udbetalt 50 kroner i timen. I efteråret 2006 blev der udbetalt 90 kroner i timen indtil lønudbetalingerne i november helt ophørte.
Først i begyndelsen af 2007, da det gik op for dem, at der ikke var udsigt til at få deres tilgodehavende, gik de til fagforeningen.
- Jamen, det kan vi jo alle sammen i dag se var galt. Vi blev hele tiden stillet i udsigt, at lønnen ville komme den næste dag og så den næste dag. Vi har været meget naive. Vi troede alt var som det skulle være. Vi troede rent ud sagt ikke, vi havde brug for fagforeningen. Alt var i den skønneste orden - troede vi, siger Andrzej Wlodarczyk.
Han er 47 år, uddannet murer, gift og har to børn. Han har arbejdet for De Glade Håndværkere siden juli 2006. Han har imidlertid hverken ansættelseskontrakt eller lønsedler. Han har fået sin løn kontant i kuverter uden nogen form for dokumentation.
Af de 30 polske medarbejdere i De Glade Håndværkere er en snes rejst hjem til Polen, mens et par håndfulde har fået hjælp fra fagforeningen til arbejde i to overenskomstdækkede byggefirmaer.