Polakker snydes via de Kristelige
Konkret sag viser, at firmaer bruger medlemskab af Kristelig Arbejdsgiverforening til at skaffe polakker, som firmaerne så snyder i løn. Den trafik skal beskæftigelsesministeren nu gøre rede for.
Ved at anvende denne metode slipper arbejdsgiverne ikke alene for en LO-overenskomst. De slipper også for at blive draget til ansvar for manglende overholdelse af overenskomsten mellem KA og Kristelig Fagforening, siger næstformand i Malernes Fagforening, Bo Rosschou.
Det ligner nærmest en invitation til omgåelse af Østaftalen og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, at man uden videre kan få arbejdstilladelse til udenlandsk arbejdskraft ved at melde sig ind i Kristelig Arbejdsgiverforening (KA).
Sådan siger Jørgen Arbo-Bæhr, arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten og dermed uden for Østaftalen, på baggrund af en konkret sag om misbrug af polsk arbejdskraft.
Han vil derfor have beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at se på forholdet.
Sagen er den, at ejendoms- og byggefirmaet Forhåbningsholms Allé 13 Aps er afsløret i underbetaling af i alt 11 polske bygningsarbejdere, som har arbejdet til 50 kroner i timen med arbejdsuger på op til 60 timer.
Malernes Fagforening i Storkøbenhavn har overfor KA rejst krav om efterbetaling på i alt tre millioner kroner. Nu er firmaet imidlertid blevet smidt ud af KA.
- Vi har konstateret, at der er ting, som ikke er i orden, og vi har derfor bedt virksomheden rette tingene og fremsende dokumentation herfor. Det er trods flere rykkere ikke sket, og så er konsekvensen en eksklusion. Vi har ikke andre muligheder for at komme efter et medlem, der ikke opfører sig korrekt, siger KA's direktør Karsten Høgild til Nyhedsbrevet 3F.
Klassisk eksempel
I Malernes Fagforening kalder næstformand Bo Rosschou sagen et klassisk eksempel på, hvordan medlemskab af KA udnyttes til misbrug af udenlandsk arbejdskraft.
- Det viser, at danske arbejdsgivere ved at anvende denne metode ikke alene slipper for en LO-overenskomst. De slipper også for at blive draget til ansvar for manglende overholdelse af overenskomsten mellem KA og Kristelig Fagforening, siger han.
- Pointen er, at hvis en virksomhed er medlem af en organisation under Dansk Arbejdsgiverforening, så ville organisationen vedkende sig medlemsvirksomhedens forhold, og der ville være mulighed for en efterfølgende fagretlig behandling. Og i sidste ende ville de ansatte, som er blevet snydt, kunne få deres tilgodehavende, siger Bo Rosschou.
Regeringen blåstempler misbrug
Jørgen Arbo-Bæhr har på baggrund af sagen spurgt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, om han finder det holdbart, at man kan få forhåndsgodkendelse ved at melde sig ind i KA og frigøre sig for overenskomstoverholdelse ved at melde sig ud igen. Han vil desuden vide, hvilke muligheder myndighederne har for at kontrollere, at forhåndsgodkendelserne ikke misbruges.
- Der er brug for, at man får indsnævret mulighederne for forhåndsgodkendelser, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører.
- Regeringen blåstempler virksomheder, som man ikke har mulighed for at komme efter rent fagligt. Det er undergravende for Østaftalen og dermed den danske aftalemodel, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Byggefagenes Samvirke har tidligere i år skrevet til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at gøre opmærksom på, hvad man kalder et hul i Østaftalen. Samvirket ønsker KA slettet af Udlændingeservices godkendelsesliste. Beskæftigelsesministeren har afvist med henvisning til, at KA har overenskomst med Kristelig Fagforening.
For de 11 polske bygningsarbejdere, der er blevet snydt for manglende løn, og har meldt sig ind i Malernes Fagforening for at få deres tilgodehavende, er udsigterne ikke gode.
- Fagligt er vi kørt fast med KA's beslutning om ikke længere at repræsentere virksomheden, siger Bo Rosschou.
De 11 polakker er alle for længst fyret. Det skete, da de gik til fagforeningen.