Fortsat genvej til billige polakker

Beskæftigelsesministeren vil ikke gøre noget ved, at medlemskab af Kristelig Arbejdsgiverforening misbruges til at få forhåndsgodkendelse til at ansætte østeuropæere.

Ved at anvende denne metode slipper arbejdsgiverne ikke alene for en LO-overenskomst. De slipper også for at blive draget til ansvar for manglende overholdelse af overenskomsten mellem KA og Kristelig Fagforening, siger næstformand i Malernes Fagforening, Bo Rosschou.
 (Arkivfoto.)Ved at anvende denne metode slipper arbejdsgiverne ikke alene for en LO-overenskomst. De slipper også for at blive draget til ansvar for manglende overholdelse af overenskomsten mellem KA og Kristelig Fagforening, siger næstformand i Malernes Fagforening, Bo Rosschou. (Arkivfoto.)

Medlemskab af Kristelig Arbejdsgiverforening er stadig tilstrækkeligt, hvis en virksomhed vil forhåndsgodkendes til at ansætte østeuropæisk arbejdskraft.

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til folketingsmedlem Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten.

Baggrunden for Jørgen Arbo-Bæhrs spørgsmål er en konkret sag med et dansk bygge- og ejendomsfirma, der har haft polsk arbejdskraft ansat i kraft en forhåndsgodkendelse som følge af medlemskab af Kristelig Arbejdsgiverforening (KA). Firmaet har imidlertid ikke overholdt overenskomsten mellem KA og Kristelig Fagforening og er derfor smidt ud af KA, som dermed opgiver at få firmaet til at efterbetale den halve snes polske bygningsarbejdere, som angiveligt er snydt for beløb på tilsammen tre millioner kroner.

Ministeren forholder sig i sit svar alene til, hvorledes Udlændingeservice kan kontrollere, at betingelserne for forhåndsgodkendelse fortsat er opfyldt. Han forholder sig ikke til, at medlemskab af KA misbruges til at opnå forhåndsgodkendelse.

- Den konkrete sag viser, at danske arbejdsgivere ved at anvende denne metode ikke alene slipper for en LO-overenskomst. De slipper også for at blive draget til ansvar for manglende overholdelse af overenskomsten mellem KA og Kristelig Fagforening, siger Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening i København, hvor polakkerne er medlem.

Bliver A- og B-hold

Malernes Fagforening er meget skuffet over, at beskæftigelsesministeren ikke vil gribe ind.

- Metoden betyder, at flere og flere danske arbejdsgivere slipper for at indgå aftaleforhold med LO-fagbevægelsen om løn- og arbejdsforhold for migrantarbejderne.

- Og det betyder igen, at det danske arbejdsmarked får et B-hold med østeuropæiske bygningsarbejdere, der typisk aflønnes med 50 kroner i timen, har meget lange arbejdsuger og elendige arbejds- og boligforhold, siger fagforeningen.

Ministeren skriver i øvrigt i sit svar, at hvis en virksomhed ansætter østeuropæiske arbejdstagere i jobfunktioner, som ikke er dækket af overenskomst, vil der være tale om ulovligt arbejde, hvis de pågældende ikke forinden har fået den fornødne arbejdstilladelse.

Udlændingeservice kan inddrage en forhåndsgodkendelse, hvis grundlaget for dens udstedelse er bortfaldet. Dette kan blandt andet være tilfældet, hvis virksomheden ikke længere er omfattet af en overenskomst, skriver ministeren.