Østarbejderne ind i valgkampen
SF udfordrer EU-reglerne og vil have forhåndsregistrering af udstationerende virksomheder og bedre redskaber til fagbevægelse og myndigheder.
Sebastian Stolarczyk fra den polske klub under de københavnske byggefag overrækker LO-formand Hans Jensen en fane ved LO-kongressen. (Foto: Harry Nielsen.) Den østeuropæiske arbejdskraft bliver nu en del af valgkampen. Det er Socialistisk Folkeparti, der lægger op til skrappere kontrol med især udstationerende firmaer og initiativer, som skal give fagforeningerne mulighed for præcis at se, hvor udenlandske firmaer arbejder.
Det er kun godt fire måneder siden, SF var med til at forlænge Østaftalen. I den forbindelse blev kontrollen skærpet samtidig med, at det blev gjort lettere for danske virksomheder at importere arbejdskraft.
- Men vi har bare på de måneder, der er gået siden, set, hvordan problemet med underbetaling og udnyttelse af den østeuropæiske arbejdskraft er vokset. Der er desværre stort set ikke en dag, hvor der ikke er historier om kyniske arbejdsgivere og plattenslagere, der slår mønt på det danske overenskomstsystem og den udenlandske arbejdskraft. Derfor er det rigtigt allerede nu at lægge op til skærpet kontrol, så vi ikke får undergravet danske overenskomster og aftaler, siger forslagsstilleren Ole Sohn, SF's arbejdsmarkedsordfører.
Brug for permanente regler
Selvom Østaftalen er under udfasning og formentlig ophører 1. maj 2009, er der ifølge Ole Sohn fornuft i at kigge på forhold, som vedrører også tiden efter Østaftalen.
- Vi er nødt til at finde alternative metoder til at kontrollere arbejdsmarkedet på mere permanent basis, så vi sikrer et sundt arbejdsmarked og opretholdelse af den danske aftalemodel. Det betyder, at der skal være bedre redskaber for både de faglige organisationer og for myndighederne.
SF foreslår, at alle udenlandske firmaer, som udstationerer medarbejdere til arbejde i Danmark, skal forhåndsregistreres hos SKAT. Det vil, mener partiet, give langt bedre kontrolmuligheder for ikke bare SKAT men også eksempelvis Arbejdstilsynet. Brancheorganisationer og fagforeninger skal have mulighed for at se, hvor virksomhederne arbejder.
- Det er muligt, at dette forslag vil være på kant med EU-reglerne, men så må vi udfordre EU-reglerne. Det her er jo ikke alene et dansk problem. Derfor har EU en fælles interesse i at skabe ordnede forhold for den vandrende arbejdskraft, mener Ole Sohn.
Et andet forslag fra SF er pligt til skiltning ved alle byggepladser, der viser navn og momsnummer på alle deltagende firmaer.
Ole Sohn håber, at der efter valget kan blive bred opbakning i Folketinget til de skærpede krav.
Han har umiddelbar støtte fra den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov.
- Vi skal have stoppet plattenslagerne med alle til rådighed stående midler, siger han.
Tak fra polske arbejdere
Også de polske arbejdere i Danmark oplever, at myndighederne gør for lidt for at sikre, at de reelt får lige vilkår ved arbejde i Danmark.
Repræsentanter for den polske klub under Byggefagenes Samvirke i København holdt mandag tale til LO-kongressen. Det var samtidig en hyldest til det arbejde, som fagforeningerne gør.
- Vi oplever, at det kun er fagforeningerne der gør noget for, at tingene skal være i orden for os polske arbejdere. Den danske regering har anbefalet os at komme til Danmark at arbejde, men de eneste, vi oplever, der gør noget for, at vi kan arbejde i Danmark på lige vilkår - det er jer, sagde Sebastian Stolarczyk.
- Vi er glade for, at I gør noget for at sikre de lige vilkår på arbejdspladserne, som den danske regering har lovet os, sagde han som repræsentant for de polske arbejdere.
Moderne slaver
Mens Sebastian Stolarczyk stod på talerstolen mødte 60 polske bygningsarbejdere op hos TIB i Valby for at fortælle, at deres arbejdsgiver Marc Weinert havde gjort dem hjemløse, fordi de i Ekstra Bladet søndag havde vist deres kummerlige og ulovlige boligforhold.
- Jeg kan godt forstå, at polakkerne er frustrerede og vrede over dels den elendige indkvartering, dels at blive sat på gaden, da ulovlighederne blev afsløret, siger Claus von Elling, faglig sekretær i TIB.
- Men det er desværre langt fra første gang, vi oplever, at østarbejderne behandles som vor tids slaver, siger han.