Østarbejdere er gode til danske skatteregler
Østarbejdernes kendskab til danske fradragsregler er med til at sikre dem en god nettoindtægt, vurderer forskningsrapport.
Østarbejderne vurderes generelt set at være godt inde i reglerne om skattefradrag for dobbelt husførelse og befordring mellem Danmark og hjemlandet. Mens mange danskere har problemer med at finde ud af de danske skatteregler, så er østarbejderne godt inde i reglerne om skattefradrag ved arbejde langt fra hjemmet.
Det konkluderer forskningscentret FAOS under Københavns Universitet i en delrapport om Østaftalen og østarbejdere ansat i danske virksomheder.
Oplysninger fra danske arbejdsgivere tyder på, at østarbejderne er meget opmærksomme på nettoindkomsten under opholdet i Danmark.
Østarbejderne vurderes generelt set at være godt inde i reglerne om skattefradrag for dobbelt husførelse og befordring mellem Danmark og hjemlandet.
Fradragene betyder, at de mange østarbejdere, som pendler mellem Danmark og hjemlandet, har fradrag og betaler begrænset skat i Danmark og dermed opnår en pæn nettoindtægt.
Rapporten beskriver, at en af de større udfordringer for fagbevægelsen i forbindelse med østarbejderne er deres bolig- og transportforhold.
Der nævnes eksempler på høje boligudgifter for ringe boliger, som ofte skal deles med andre.
I mange tilfælde er der tale om vikarbureauer. Der er også eksempler på, at østarbejdere ønsker at overnatte i egen bil ud fra et ønske om at spare udgiften til bolig og derved opspare mest muligt.
Mange nyetablerede firmaer satser på østarbejdere
FAOS-rapporten konkluderer, at individuelle østarbejdere, der ansættes hos overenskomstdækkede danske arbejdsgivere, "generelt set har ordnede løn- og arbejdsforhold".
Konklusionen bygger, hedder det, på vurderingen fra flere faglige organisationer. Man understreger dog, at vurderingen skal sættes op mod forholdene for østarbejdere, der arbejder som udstationerede for østeuropæiske virksomheder. Her er der konstateret mange tilfælde med meget usle løn- og arbejdsforhold.
Det med de "ordnede forhold" er imidlertid ikke helt entydigt.
Analyserne viser, at der er en overvægt af nyetablerede arbejdsgivere blandt de arbejdsgivere, der forhåndsgodkendes til at ansætte østarbejdere. Tendensen er særlig stærk inden for bygge- og anlægsområdet og i vikarbranchen. En større del af de nyetablerede forhåndsgodkendte virksomheder er simpelthen uden ansatte på det tidspunkt, hvor de bliver godkendt, hedder det i rapporten. Den generelle melding fra fagbevægelsen er, at danske arbejdsgivere, der udelukkende ansætter østarbejdere, opleves som vanskeligere at kontrollere og er mere besværlige at sikre, at overenskomsten rent faktisk overholdes.
Sammenfattende konkluderes det, at der aktuelt ikke er behov for generelle mindstestandarder for løn- og arbejdsvilkår eller almengøring af overenskomster.
FAOS-undersøgelsen er bestilt af Beskæftigelsesministeriet.