Hver tredje uden overenskomst

Hver tredje lønmodtager og hver fjerde LO-medlem har ingen overenskomst. 3F vil halvere antallet af medlemmer uden overenskomst de næste tre år.

I de kommende år skal der argumenteres på arbejdspladserne for at nå målet om at halvere antallet af af medlemmer uden overenskomst.  Her er formanden for Byggefagene i Nordsjælland, Erling Olsen,  ved en tidligere aktion i Frederikssund. (Privatfoto.)I de kommende år skal der argumenteres på arbejdspladserne for at nå målet om at halvere antallet af af medlemmer uden overenskomst. Her er formanden for Byggefagene i Nordsjælland, Erling Olsen, ved en tidligere aktion i Frederikssund. (Privatfoto.)

Danmark praler af at være verdens mest gennemorganiserede land. Men hver tredje lønmodtager er ikke dækket af en overenskomst, og kun seks af ti har en tillidsrepræsentant.

Det viser undersøgelsen Arbejdsliv og Politik fra forskningscentret Carma ved Aalborg Universitet. Godt 2.300 lønmodtagere har svaret på et omfattende spørgeskema om alt fra politisk tilhørsforhold til drømme om fremtiden.

Andelen af lønmodtagere uden overenskomst er højest blandt akademikere og andre med længerevarende uddannelser. Men ifølge undersøgelsen er det kun tre ud af fire LO-medlemmer, der er dækket af en kollektiv aftale.

På 3F's kongres i Aalborg foreslog formanden, Poul Erik Skov Christensen, at forbundets 76 afdelinger de kommende tre år konkurrerer om, hvem der kan tegne flest overenskomster. Målet skal være at halvere antallet af medlemmer, hvis arbejdsplads ikke har en overenskomst.

- Over det næste år vil jeg have som mål at mødes med alle afdelinger. Før hvert besøg skal vi i fællesskab have udarbejdet en liste over ikke-overenskomstdækkede virksomheder i lokalområdet. På tværs af landet kan vi så etablere en venskabelig kappestrid om, hvem der kan hakke flest virksomheder af på deres liste, sagde forbundsformanden i sin beretning på kongressen.

Forslaget blev vel modtaget på kongressen. Mange afdelinger tilkendegav, at det opsøgende arbejde på virksomhederne kunne være bedre.

Ringe kontakt til øst

Det bekræftes af en undersøgelse fra bygge- og anlægsbranchen, som blev offentliggjort i forbindelse med kongressen.

Undersøgelsen, som er udarbejdet af forskningscentret FAOS ved Københavns Universitet, handler om virksomhedernes erfaringer med østarbejdere, og den viser, at godt en tredjedel af arbejdsgiverne slet ikke har haft kontakt med fagforeningen, mens en anden tredjedel selv har taget kontakt med fagforeningen for at få tegnet en overenskomst.

Det vil sige, at under en tredjedel af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen er blevet kontaktet af en fagforening.