OK07/Strid om løn og østarbejdere
Startskuddet har lydt i byggeriet, hvor forhandlingerne om de næste tre års overenskomst netop er indledt. Og der er allerede lagt op til en hård kamp om løn og stærkt øget kontrol med østarbejdere.
Torsdag mødtes parterne for første gang ved forhandlingsbordet, og de er fra begyndelsen uenige om hvor stort lønhoppet skal være. Samtidig erklærer Dansk Byggeri sig skeptiske over for fagbevægelsens krav om at overvåge østarbejdernes lønkonti for på den måde at kontrollere, om arbejderne bliver underbetalt.
Mens fagforeningerne med BAT-kartellet i spidsen går efter stigninger i lønrammen på 3-4 procent, lægger Dansk Byggeri op til, at der bliver tale om mere moderate stigninger.
- Vi kan ikke honorere det niveau. Det er ikke realistisk. Skal der ske lønforbedringer, må det ske i de enkelte virksomheder, siger adm. direktør for Dansk Byggeri, Jens Klarskov, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Han vil ikke oplyse præcist, hvilken lønsats arbejdsgiverne går efter. Trods byggeboom, fuld beskæftigelse og forudsigelser om lønpres har lønudviklingen i byggeriet ikke været voldsom.
Derfor er det også på tide at være mere rundhåndet, mener fagbevægelsen.
Fagbevægelsens krav om flere kontrolforanstaltninger overfor østarbejderne er der lige så stor uenighed om. BAT-kartellet kræver nemlig, at fagforeningerne skal kunne overvåge østarbejdernes lønkonti, hvis der er mistanke om at de bliver snydt. Et forslag som ikke falder i god jord hos Dansk Byggeri.
Derfor har både Dansk Byggeri og BAT-kartellet nu kørt juridiske eksperter i stilling for at vurdere, hvor langt det er muligt at gå med overvågning uden at komme i strid med dansk lovgivning.
Andre temaer for overenskomstforhandlingerne, som der i udgangspunktet er større enighed om, er uddannelse og seniorordninger. Forhandlingerne går for alvor i gang i januar 2007.