Hård kritik af seks års smøleri illegal-sag
Svineproducent accepter bøde på 87.000 kr. for brug af ulovlig østarbejdskraft i sag fra 2001, hvor politiet frafaldt krav om 600.000 kr. for underbetaling. Hård kritik af Udlændingestyrelsen for lang sagsbehandling.
Politiet anholdt i 2001 syv polakker og en litauer på denne gård på Kalmarvej 11 i Stouby ved Horsens - en ud af 10 adresser i det østjyske, hvorfra Søren Mønster Sørensen drev firmaer inden for primært svine- og minkproduktion. (Arkivfoto.) Tirsdag blev der i retten i Horsens efter seks år omsider sat punktum i en forholdsvis enkel sag om brug af ni illegale polakker mod svineproducent Søren Mønster Sørensen, Rask Mølle ved Horsens.
Han accepterede en bøde på 87.000 kr. for brug af et mindre antal østarbejdere uden arbejdstilladelse.
Sagen har været undervejs siden 2001, og der falder hårde ord primært til den daværende Udlændingestyrelse, men også til politiet for den lange sagsbehandlingstid.
Politi frafaldt stort krav
Svineproducentens advokat Jan Bech fra advokatfirmaet Lett, Århus, pointerer, at Søren Mønster Sørensen udelukkende accepterede bøden for at få afsluttet en opslidende sag.
- Anklagemyndigheden frafaldt en tiltale for underbetaling med krav om cirka 600.000 kroner, så bøden er udelukkende givet for overtrædelse af udlændingeloven. Men det er helt grotesk og uacceptabelt, at der skal gå seks år, før sagen slutter. Havde de orket, kunne vi have fået medhold ved Menneskerettighedsdomstolen alene på sagsbehandlingstiden, mener han.
3F: Det er helt uholdbart
Brancheformand bygge og anlæg 3F Horsens og Omegn Niels Celander understreger, at Udlændingestyrelsen har stor grund til at have røde ører, men at politiet også har været for alt for langsomme.
- Han har fået en bøde for at have gjort noget forkert, men så lang en sagsbehandlingstid er helt uacceptabel og menneskeligt belastende. Jeg mener, sagen bør rejses i Folketinget. Dels på grund af sagsbehandlingstiden og dels, fordi det er en meget stor sag for anklagemyndigheden, der er skrumpet til en mindre sag. Der er således flere uklare punkter i sagen, siger Niels Celander.
I betalingsstandsning
Jan Bech oplyser, at Søren Mønster Sørensen gik i betalingsstandsning i 2004 og har været igennem en akkord. Undervejs har han måtte sælge en af sine ejendomme.
- Søren Mønster Sørensen og sønnen Rasmus har ikke flere kræfter til at køre sagen, der har været mentalt hård. De er ikke glade i dag, for de mener ikke, at de har gjort noget ulovligt. De mener, at det hele skyldes lang sagsbehandlingstid i Udlændingestyrelsen, siger Jan Bech.
Han pointerer, at det også, mens sagen har været undervejs, har været meget svært at hale dokumenter ud af Udlændingestyrelsen til brug for sagen.
- Så det er dem, der skal skydes på mere, end det er politiet, siger advokaten.
Dommer udsatte sagen
Søren Mønster Sørensen sad sidst i retten i Horsens i 2005, men den gang valgte dommeren at udsætte sagen, fordi der manglede oplysninger om blandt andet løn.
Straffesagen var en gang tidligere blevet udsat, nemlig i juni 2004, fordi Jan Bech den gang manglede oplysninger i sagen fra Udlændingestyrelsen, som ikke havde udleveret det materiale i sagen, som han havde anmodet om i september 2002.
Søren Mønster Sørensen blev helt tilbage i 2001 efter tip fra 3F afsløret i at bruge polske arbejdere på nogle af sine svinefarme på Samsø og i Jylland. Politiet anholdt ved en razzia syv polakker og en litauer, der siden blev udvist, og sagen var således seks år undervejs.