Fagbevægelsens fingeraftryk tydelige i ny østaftale
Arbejdsmarkedets parter får adgang til oplysninger i nyt register over udenlandske virksomheder og udstationeret arbejdskraft. Meget fornuftigt, siger formanden for 3F's Byggegruppe om aftalen.
Fagbevægelsens fingeraftryk er meget tydelige i den aftale om at gøre det lettere at få østarbejdere til Danmark, som regeringen fredag indgik med de øvrige partier bag Østaftalen. (Arkivfoto.) Fagbevægelsens fingeraftryk er meget tydelige i den aftale om at gøre det lettere at få østarbejdere til Danmark, som regeringen fredag indgik med de øvrige partier bag Østaftalen.
Fagbevægelsen får indfriet et ofte gentaget ønske om adgang til en række oplysninger om de virksomheder, der udstationerer arbejdskraft til Danmark.
Det bliver muligt, når en række ministerier i fællesskab etablerer et nyt register over udenlandske virksomheder og udstationeret arbejdskraft i Danmark. Desuden indføres et registreringsbevis til borgere fra de nye EU-lande ved ophold i Danmark i en periode på mere end tre måneder.
Arbejdsgiverne får opfyldt deres ønske om lettere adgang til den udenlandske arbejdskraft. Det er aftalt, at alle arbejdstagere fra de nye EU-lande, som arbejder på overenskomst, helt fritages for at skulle have arbejds- og opholdstilladelse.
Med aftalen forpligtes en række myndigheder til styrket kontrol af udenlandske virksomheder og arbejdstagere. Det gælder blandt andet Skat, der skal have ekstra fokus på området i 2008.
- Det ser meget fornuftigt ud, og jeg synes, at man med aftalen sender et signal om, at fagbevægelsen skal have redskaber til vores opgave med at sikre ordnede forhold også for den udenlandske arbejdskraft, siger John Larsen, gruppeformand i Byggegruppen i 3F og formand for forbundets særlige østudvalg.
- Lukke alle huller for platugler kan man formentlig ikke, men jeg håber, at den øgede myndighedskontrol er andet end ord og vil være med til at gøre det vanskeligere for dem, der har set Østudvidelsen som en vej til hastige gevinster, siger han.
Adgang til nyt register
Mest interessant i den ny aftale er etableringen af det nye register over udenlandske virksomheder og udstationerede i Danmark.
Registret vil indeholde oplysninger som virksomhedens navn, branche, forretningsadresse i hjemlandet, arbejdssted og kontaktperson samt perioden med aktiviteter i Danmark og oplysninger om eventuelt udstationerede medarbejdere. Formålet angives i aftalen at være at sikre et fælles datagrundlag for en effektiv kontrol af betaling af skat og moms samt i øvrigt kontrol af arbejdsmiljø og arbejdets lovlighed.
Arbejdsmarkedets parter vil - som det hedder inden for rammerne af EU-retten og persondataloven - få adgang til en række oplysninger om de registrerede virksomheder - "såsom virksomhedens navn, forretningsadresse i hjemlandet, kontaktperson i Danmark, branche og at virksomheden har aktiviteter i Danmark". Fagbevægelsen kan også rette henvendelse til myndighederne om anmodning om oplysninger fra registret om en udenlandsk virksomhed, som man har konstateret er aktiv i Danmark.
Som nævnt skal arbejdstagere fra de såkaldte EU-10 lande have et registreringsbevis ved ophold i Danmark i mere end tre måneder. Det skal udstedes af "statsforvaltningerne", hedder det, og det udgør forudsætningen for at få CPR-nummer og danskundervisning.
Den øgede myndighedskontrol omfatter også Arbejdstilsynet, der vil gøre udenlandsk arbejdskraft inden for især bygge- og anlægsbranchen til særligt fokusområde.
Skiltning overvejes
Ikke mindst byggefagforbundene havde gerne set, at der i forbindelse med byggepladser blev indført pligt til skiltning med information om eksempelvis bygherre og alle implicerede entreprenører. Denne del er ikke med i aftalen, men tages op til ny drøftelse i forligskredsen i 2008.
- Vi havde da gerne set, at skiltetvang var indført sammen med aftalen, men det er ikke så dårligt, at det nu skal vurderes, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.
Han er dog meget tilfreds med aftalen.
- Vi har fået de redskaber om indsigt med virksomhederne, som vi har ønsket. Disse redskaber skal vi vide at udnytte.
- For det andet skal myndighederne til at lave handleplaner for at kunne lave effektiv kontrol, og det står i aftalen, at myndighederne skal sikres de nødvendige ressourcer til opgaverne. Det er derfor nu, at de forskellige myndigheder skal fortælle politikerne, hvilke ressourcer de har brug for, og hvordan de agter at udnytte dem.
- Derfor, alt i alt, er det en ganske udmærket ny aftale, siger Gunde Odgaard.
Aftale fremskyndet
Det var planlagt, at en yderligere udfasning af Østaftalen skulle have været politisk godkendt på næste møde i forligskredsen 22. august, men ikke mindst beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har været utålmodig og har ønsket aftalen gjort færdig inden sommerferien. En del af indholdet kræver nemlig lovændringer, som skal gøres klar, så den tilpassede aftale kan træde i kraft ved årsskiftet til 2008.
Og da ministeriets embedsmænd sammen med arbejdsmarkedets parter for nylig nåede frem til et kompromis, der tilgodeser alle parter og holder sig inden for EU-retten, ønskede ministeren hurtigt at få teksten gjort til en politisk aftale.