Derfor er det svært at komme op i vinterhalvåret

Læs med, når søvnekspert forklarer, hvorfor det er så pokkers svært at komme op i de mørke morgener-

Når vækkeuret ringer kan det være svært at komme op om morgenen - især i de mørke vintermorgener.  (Foto: Colourbox)Når vækkeuret ringer kan det være svært at komme op om morgenen - især i de mørke vintermorgener. (Foto: Colourbox)

Vækkeuret ringer, og du slår øjnene op. Det er stadig mørkt udenfor, men den er god nok. Du skal op nu, siger vækkeuret, selv om kroppen siger, at det er alt alt for tidligt.

Og der er faktisk noget om snakken, når kroppen signalerer, at du ikke skal op, når det er mørkt. Det er nemlig vores indre ur, som sender signaler om, at vi skal sove, fordi det er mørkt, forklarer Jan Ovesen, der er søvnspecialist hos Scansleep.

- Den stærkeste faktor for vores døgnrytme er dagslyset, og når der er mindre sol, så registrerer kroppen, at natten er længere. Derfor kan det påvirke os til at sove mere og til at gøre det sværere at stå op om morgenen, når det stadig er mørkt, forklarer Jan Ovesen.

Kroppens eget sovemiddel

Når det er mørkt producerer kroppen et hormon, som hedder melatonin, som er en slags sovemiddel for kroppen. Det betyder også, at kroppen vil være mere sløv i de mørke vintermorgener, end når det er en lys junimorgen.

- I gamle dage sov eskimoer lang tid i vinterhalvåret. Faktisk kunne der være over dobbelt så stor forskel på søvnlængden fra sommer til vinter, fortæller Jan Ovesen.

- Men så udpræget er det ikke længere, fordi vi har så meget elektrisk lys. Vi kan stadig arbejde, kommunikere, lave aktiviteter osv. selvom det er mørkt.

Lys skal der til

Folk, der har svært ved at stå op om morgenen, skal have en masse lys i deres hjem. For lyset er med til at nedbryde søvnhormonet melatonin, som får os til at virke trætte.

- Et råd er at tænde en masse lys, så man på den måde kan få melatoninen ud af kroppen. I værste tilfælde kan man bruge kunstigt dagslys, som altså er mere end en 100 watts pære, forklarer Jan Ovesen.

- Og så skal man have sin søvn. Så skal man stå op kl. fire om natten, så skal man altså i seng klokken otte, og det tror jeg mange glemmer.