Ulovlige firmaer slipper for politiets bøder
Stop byggerierne, og giv firmaer karantæne, kræver både 3F og Dansk Byggeri.
Ulovlige firmaer undslipper politiets bøder, fordi de skjuler sig eller er gået konkurs, når sagen er afgjort. (Arkivfoto) Selvom firmaer fra Østeuropa bliver afsløret i at arbejde ulovligt i Danmark, har politiet noget af et hyr med at straffe dem.
Politiet havde afsluttet 42 sager om ulovlige firmaer i marts sidste år. Men måtte opgive at skrive bøder til 12 af de udenlandske firmaer, afslører et internt notat fra Rigsadvokaten.
Flere end hvert fjerde ulovlige firma undslap altså bøden. Ifølge notatet går sagerne tabt, fordi firmaerne er gået konkurs. Fordi politiet ikke kunne finde firmaet. Eller fordi Arbejdstilsynet måtte trække sagen tilbage.
- Tallene vækker bekymring, siger Lars Storr-Hansen, der er Dansk Byggeris administrerende direktør.
Byggearbejdernes fagforening, 3F, er rystet.
- Jeg har det dårligt med det. Det virker som om, de kan fortsætte med at bryde loven, uden de bliver straffet, siger Peter Hougård Nielsen, formand for 3F's Byggegruppe.
Stop da arbejdet
Ligesom de danske byggemestre er murere, tømrere og andre håndværkere presset af ulovlige firmaer særligt fra Østeuropa. De skjuler sig for SKAT, arbejdstilsyn og fagforeningerne og presser både priser og løn i branchen.
Derfor er både arbejdsgivere og fagforeningen enige om hårdere straf til de firmaer, der snyder sig udenom det såkaldte RUT-register.
Bøden på 10.000 kroner er for lille og nytter ikke meget, når den aldrig bliver udstedt, fordi firmaerne ikke er til at få fat i.
- Arbejdet skal standses, hvis det foregår ulovligt. Og så skal det ulovlige firma have karantæne, indtil alt er på plads, og de kan dokumentere, at de overholder loven, siger Peter Hougård Nielsen fra 3F.
Mestrene: God idé
I dag stopper Arbejdstilsynet arbejdet, når de opdager farligt arbejde på byggepladserne. Ulovligt arbejde får derimod lov at fortsætte.
Men politikerne må give Arbejdstilsynet lov til at standse det ulovlige arbejde, mener både 3F og Dansk Byggeri.
- Det kunne være en god idé, siger Lars Storr-Hansen.