Farlige pladser og grov underbetaling

Bygge-aktion: 695 byggepladser fik mandag besøg af fagforbundene i byggeriet. Aktionen afslørede, at 4 ud af 5 udenlandske bygningsarbejdere opnår en ringere løn end de danske kolleger.

695 byggepladser fik i dag besøg af fagforbundene i byggeriet. (Foto: Harry Nielsen)695 byggepladser fik i dag besøg af fagforbundene i byggeriet. (Foto: Harry Nielsen)

Mandagens store aktion på danske byggepladser kunne bekræfte fagbevægelsens værste anelser om udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft og social dumping.

Det stod klart på pressemødet mandag eftermiddag, hvor resultatet af de 695 besøg på byggepladser over hele landet blev fremlagt. Pressemødet blev afholdt sammen med Dansk Byggeri, der også brugte dagen til at understrege behovet for konkurrence på lige vilkår.

- Over halvdelen af byggepladserne var ikke registreret i RUT-registreret. En fjerdel af de udenlandske folk, vi kom i kontakt med, var arme og ben-virksomheder eller falske selvstændige. Og halvdelen af de pladser, vi besøgte, var forladte. Regnen kan være en forklaring. Men at man på pladserne vidste, at vi kom forbi, er nok en mere sandsynlig årsag til en fridag i utide, sagde Peter Hougård Nielsen, der er formand for BAT-kartellet og formand for byggegruppen i 3F.

Under 70 kroner i timen

I løbet af mandag kom de 1.020 tillidsfolk i kontakt med 1.345 udenlandske arbejdstagere på pladserne. Blot en tredjedel af dem arbejdede under en virksomhed med overenskomst. 80 procent af de interviewede tjente mindre end deres danske kolleger. Hver tiende fik en timeløn på 70 kroner eller derunder.

Samtidig blev en tredjedel af byggepladsernes arbejdsmiljø og sikkerhed vurderet som dårligt eller alarmerende, hvor det har været nødvendigt at orientere Arbejdstilsynet om forholdene.

Firmaer eksisterer ikke

En kontrol af de tilmeldte polske virksomheder i RUT-registreret viste samtidig, at syv procent af 191 firmaer ikke eksisterer i det polske erhvervsregister.

- Der er ingen myndigheder, der kontrollerer, om selskaber eksisterer i hjemlandet eller opfylder betingelserne for at udstationere medarbejdere. Vi er parate til at konkurrere på lige vilkår, men vi vil ikke konkurrere med social dumping, fastslog Peter Hougård Nielsen og understregede behovet for en skærpet kontrol med den udenlandske arbejdskraft.

- Vi siger velkommen til de udenlandske virksomheder. Men de skal konkurrere på lige vilkår. Unfair konkurrence og sort arbejde kan vi ikke leve med, sagde administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri, som også ønsker en mere effektiv og intens kontrol med udenlandske virksomheder i Danmark.