Sådan hjælper du med at stoppe løndumping
Syv gode råd til at anmelde løndumping, hvis du ser noget mistænkeligt.
Østarbejdere bliver ofte underbetalt, og deres arbejde er ofte farligt. Hvis du ser noget, der ser mistænkeligt ud, kan du anmelde det til 3F og være med til at stoppe løndumping. (Arkivfoto: Harry Nielsen) På villaveje, store byggepladser og i mørke kontorer i hele Danmark skjuler ulovlige firmaer fra Østeuropa sig.
3F'ere i hele landet arbejder dagligt med at stoppe løndumping. Hver uge modtager de anmeldelser fra folk, der har mistanke om, at udenlandske arbejdere bliver underbetalt eller firmaer fra Østeuropa arbejder ulovligt.
Og det er en værdifuld hjælp, fortæller Carsten B. Hansen, der er faglig sekretær i 3F Bygge, Jord og Miljø i København.
- Vi har brug for tip fra 3F'ere for at sikre, at udenlandske kolleger ikke bliver underbetalt. På den måde sikrer vi rimelige vilkår både for danskere og østarbejdere, siger Carsten B. Hansen.
Hver uge besøger han og de andre faglige sekretærer mange byggepladser for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår.
Du kan let være med til at hjælpe med at stoppe løndumping. Her får du en stribe gode råd fra Carsten B. Hansen.
Sådan gør du
1. Tre tegn på, at der foregår løndumping på byggepladsen:
- Hvis der er rodet, og det hele ligner en slagmark. Det er tegn på at der er rod i arbejdsmiljøet.
- Usikkert stillads. Hvis der ikke er gelænder og afskærmning, så man umiddelbart kan falde ud af siderne, så er det farligt og tegn på snyd.
- Arbejder håndværkerne sent om aftenen, fx efter kl. 18. Og arbejder de også lørdag og søndag, er der også tegn på løndumping. Der kan selvfølgelig være tegn på almindeligt overarbejde, men arbejder de om aftenen, er der sjældent overenskomst.
2. Skriv adressen præcist. Det duer ikke at skrive noget i stil med ”tæt på købmanden på vejen ned mod stranden ude i Ordrup”. Skriv gadenavn, nummer og by ned, ellers er det svært at finde og spild af gode kræfter.
3. Klik ind på 3F's hjemmeside her og skriv din anmeldelse. Den ryger ud til din lokale fagforening, der bruger informationerne til at organisere byggepladser og andre arbejdspladser og forhindre løndumping.
4. Kig efter synlig byggeaktivitet. Eller andet arbejde. Det er ikke nok at rapportere, at du har set en bil med udenlandske plader. Er der gang i noget arbejde?
5. Ser du livsfarligt arbejde, for eksempel en mand på et tag uden afskærmning, skal du straks ringe til Arbejdstilsynet på telefonnummer 7012 1288. Så rykker de ud. Det er hurtigere, at Arbejdstilsynet får det at vide direkte og ikke gennem fagforeningen. Og tilsynet kan også nemmere reagere.
6. 3F advarer myndighederne. Fører din anmeldelse til, at 3F afslører snyd med skat eller dårligt arbejdsmiljø, giver de besked til myndighederne, så de også kan gribe ind.
7. Hav tålmodighed. 3F bruger rigtig mange kræfter på at stoppe løndumping, og får også mange anmeldelser. Din hjælp er vigtig og indgår i det arbejde. Derfor kan det være, at 3F ikke lige rykker ud dagen efter anmeldelsen, for indsatsen bliver prioriteret og koordineret grundigt.