Modstand og mord i Honduras

100.000 arbejdere og bønder gik på gaden for at kræve sociale og faglige rettigheder. Få dage senere blev tre faglige ledere myrdet.

Politi og militær slog hårdt ned på folkelige protester i Honduras.Politi og militær slog hårdt ned på folkelige protester i Honduras.

Fronterne er trukket hårdt op i det fattige centralamerikanske land Honduras.

Den 17. april gik over 100.000 arbejdere og bønder i strejke for at kræve sociale og faglige rettigheder. Der var demonstrationer 20 steder, og 15 af landets største byer lå stille på grund af strejke.

Bag demonstrationerne stod landets faglige organisationer og Koordineringen for National Folkelig Modstand

Krav om stop for privatisering

De mange demonstranter stillede tolv krav til landets regering:

De ønsker blandt andet et stop for privatisering af vandresurserne i Honduras. samtidig ønsker de nye tiltag, der sikrer, at alle familier har råd til den nødvendige mad og basale varer til husholdningen. Det skal ske gennem kontrol med priserne og en løn, man kan leve for.

I flere af landets eksportzoner tjener arbejderne nu mindre end landets officielle mindsteløn. Bevægelsen kræver desuden en landbrugsreform, der skal sikre honduranernes kontrol over deres eget land og billige fødevarer.

En af de største bevægelser i 50 år

En af lederen af den folkelige bevægelse, Erasto Reyes, fortæller, at samarbejdet mellem fagforbundene og andre bevægelser var central for at mobiliseringen lykkedes.

- Det har været en af de største folkelige succes’er siden landets generalstrejke i 1954. Alle de bevægelser, der repræsenterer arbejdere, bønder, indianere og lokalområder, var med og gjorde det muligt at mobilisere så mange. Flere end 60 steder blev landeveje blokeret, fortæller Erasto Reyes.

Honduras’ præsident Manuel “Mel” Zelaya og hans ministre nægtede at mødes med repræsentanter for demonstranterne.

Mord af faglige ledere

De tre største faglige landsorganisationer, CUTH, CTH og CGT, deltog i protesterne. Flere steder slog militæret hårdt ned på protesterne og brugte tanks og tåregas mod demonstranterne.

Protesterne fik et fatalt efterspil: Lederen af landsorganisationen CTH, Rosa Altagracia Fuentes, blev natten til den 23. april myrdet med skud skud. Hendes kolleger Virginia Sánchez og Juan Bautista Gálvez blev ligeledes dræbt.

Mordene er ikke opklaret, men Honduras’ Sekretariat for sikkerhed udtaler, at det ligner drab udført af landets voldelige bander.