Mord og trusler på EU's dagsorden
Mord og trusler mod latinamerikanske fagforeningsledere er på dagsordenen for EU's møde med sine partnere i Latinamerika.
Fabia Gutierrez og hendes datter Jennifer udsættes for mordtrusler. Nu er hendes sag sat på den internationale dagsorden. (Foto: Harry Nielsen) Likvidering af og mordtrusler mod fagforeningsledere og menneskeretsforkæmpere i Mellem- og Sydamerika er på dagsordenen, når EU i disse dage mødes i Den Dominikanske Republik med sine partnere i Latinamerika.
Det sker på foranledning af Danmark med ifølge kontorchef i Udenrigsministeriet Sus Ulbæk med stor opbakning fra hele EU.
Det er blandt andet en meget detaljerede information fra 3F's partnere i Latinamerika om mord, trusler og intimidering af faglige topfolk, som det danske udenrigsministerium har bragt videre til EU og fået spørgsmålet om menneskeretsforkæmperes sikkerhed på den internationale dagsorden..
EU vil have landene i Syd- og Mellemamerika til at opprioritere kampen for basale menneskerettigheder, herunder ikke mindst myndighedsindsats for beskyttelse af menneskeretsaktivister, fagforeningsledere og andre civilsamfundspersoner.
Blodig hverdag
Det er desværre en blodig kendsgerning, at fagligt arbejde og andet arbejde for menneskerettigheder og bedre levevilkår ofte er forbundet med livsfare i Syd- og Mellemamerika. Således blev Pedro Zamora, leder af havnearbejderne i en havneby i Guatemala, kynisk mejet ned med mere end 20 geværkugler i januar i år. Zamora havde stået i spidsen for en kamp mod privatisering af havnen i Puerto Quertzal og for bedre arbejdsforhold for arbejderne. Et krav om overenskomst var afvist af havneselskabet, der også har forsøgt at rense ud blandt de fagligt aktive på havnen. Fem andre fagligt aktive og deres familier modtog i øvrigt mordtrusler i dagene efter mordet på Zamora.
For nylig var lederen af tekstilfagforeningen FESITRADEH fra Honduras Fabia Gutierrez i Danmark, hvor hun gav flere interviews om de mordtrusler, hun og hendes familie udsættes for. Hun ved ikke, hvem der står bag truslerne, men hun ved, at truslerne begyndte samtidig med, at hun og fagforeningen stillede krav om overenskomst med en amerikanske beklædningsgigants honduranske datterselskab.
- Jeg er bange. Ikke mindst fordi de involverer min datter i truslerne. De ved, hvad jeg gør. De ved, hvor min datter er, også når hun ikke er i skole eller er hjemme, fortalte hun i et interview med fagbladet3F.
Truslerne er anmeldt til politiet, og hun har da også fået gode råd om at skifte rute til og fra arbejdet og ikke lade datteren lege alene. Men kun én politimand har interesseret sig for opklaring af sagen, er hendes vurdering. Han er siden blevet dræbt.
Stor bekymring i EU
Mødet mellem EU og partnerne fra Latinamerika i Den Dominikanske Republik er et såkaldt politisk dialogmøde, hvor der ganske vist er en dagsorden, men hvor alt i princippet kan diskuteres, men hvor der ikke skal træffes egentlige beslutninger. På sigt skal dialogen føre til egentlige samarbejdsaftaler mellem EU og de mellemamerikanske lande. Her bliver respekt for basale menneskerettigheder væsentlige elementer, herunder også forpligtelse til bedre beskyttelse af blandt andre fagforeningsledere.
- Der er i EU en stor bekymring over den voldsomme vold, der finder sted i Mellemamerika overfor menneskeretsforkæmpere, fagforeningsfolk og andre fra civilsamfundsorganisationer, siger kontorchef Sus Ulbæk fra Udenrigsministeriet.
- Der er derfor heller ingen tvivl om, at samarbejdsaftalerne kommer til at indeholde forpligtende afsnit om overholdelse af basale menneskerettigheder.