Kommunalarbejdere lokkes med ekstra løn

For at få specialarbejdere til at tage job i det offentlige må nogle kommuner i øjeblikket lokke med ti procent ekstra i løn. Derfor står mere i lønposen øverst på specialarbejdernes ønskeliste til OK 08.

Inden for vejområdet kan specialarbejderne gå ud og få en løn i det private, der ligger 20 kroner over i timelønnen. Så kommuner må putte op til ti procent oveni lønnen til nyansatte for at kunne få arbejdskraften, fortæller Peter Jonassen,der er repræsentantskabsformand for Landsbrancheklubben for kommunale specialarbejdere, cirka 17.000 3F'ere.Inden for vejområdet kan specialarbejderne gå ud og få en løn i det private, der ligger 20 kroner over i timelønnen. Så kommuner må putte op til ti procent oveni lønnen til nyansatte for at kunne få arbejdskraften, fortæller Peter Jonassen,der er repræsentantskabsformand for Landsbrancheklubben for kommunale specialarbejdere, cirka 17.000 3F'ere.

Også specialarbejdere er nu en mangelvare i visse kommuner. Flere kommuner må give nyansatte en ekstra sjat i lønposen, for at de overhovedet gider tage jobbet i det offentlige.

- Især på det tekniske område er man kommet i problemer i forhold til at kunne rekruttere arbejdskraft. Når kommuner har ansat nye, har man måttet ansætte dem på nogle lønninger, der ligger meget højere end dem, der har været ansat i mange år, også selvom kvalifikationerne ikke nødvendigvis er bedre. Det har selvfølgelig skabt problemer, lyder det fra Peter Jonassen, der er repræsentantskabsformand for Landsbrancheklubben for kommunale specialarbejdere, cirka 17.000 3F'ere.

Alle siger lønløft

For eksempel inden for vejområdet kan specialarbejderne gå ud og få en løn i det private, der ligger 20 kroner over i timelønnen. Så kommuner må putte op til ti procent oveni lønnen til nyansatte for at kunne få arbejdskraften, fortæller Peter Jonassen på dagen, hvor det er sidste frist for, at 3F-afdelingerne skal indsende forslag til de offentlige overenskomstforhandlinger næste år.

Og ikke overraskende stod højere løn allerøverst på de kommunale specialarbejderes ønskeliste, da de mandag mødtes og stillede nogle overordnede prioriteringer op:

- Ud fra de meldinger, vi har fået fra arbejdspladser og tillidsrepræsentanter, er et lønløft det allervigtigste, siger Peter Jonassen.

Tryghedsaftaler

Men også truslen om udlicitering vejer tungt for de kommunale specialarbejdere. Derfor ønsker de sig reelle tryghedselementer ind i overenskomsten.

- Det kunne være længere opsigelsesvarsler, eller at man ved udlicitering forpligter sig til at give medarbejderen job andetsteds i kommunen, hvis den pågældende ikke ønsker at lade sig flytte med over. Det kunne også være et krav om, at kommunerne altid selv kan byde på opgaverne.

Forpligtende aftaler for seniorer

Også forpligtende om seniorpolitik står højt på ønskelisten.

- Nedsat arbejdstid med fuld løn for seniorer ville være en mulighed for at tilgodese de medarbejdere på, hvor den fysiske nedslidning viser sig ved 55-årsalderen, men hvor man har opnået en høj grad af erfaring og ekspertise i sit arbejde, siger Peter Jonassen.

På den måde kunne man også få seniorerne til at tage et par ekstra år på arbejdsmarkedet.

De indkomne overenskomstforslag fra 3F-afdelingerne bearbejdes nu i forbundet og lægges 23. august frem på 3F's repræsentantskab, der består af hovedbestyrelsen samt repræsentanter fra hver af de 78 afdelinger.