Overenskomstkrav i fokus på kampagnedage
Kampagnedage over hele landet har onsdag og torsdag sat fokus på de offentlig ansatte 3F'eres arbejdsforhold. I Allerød drøftede tillidsrepræsentanter overenskomstkrav. Og her stod højere løn øverst.
Louise Falk var med til at diskutere overenskomstkrav '08. - Nogle af mine kolleger vil gerne have en sundhedsordning, andre ikke, sagde tillidsrepræsentanten for Vej- og Parkafdelingen i Allerød. (Foto: Harry Nielsen) Højere løn og mere i pension. Det er overenskomstønsker fra 3F-medlemmer, der er offentligt ansatte med arbejde i Allerød og omegn.
Den lokale 3F-afdeling havde i forbindelse med kampagnedage onsdag og torsdag sendt "postkort" ud til de offentlige medlemmer for at få tjek på, hvilken vej vinden skal blæse i forhold til næste års overenskomstforhandlinger.
23 procent havde meldt tilbage, og næsten tre ud af fire havde sat et kryds under feltet løn, løn, løn.
Resultatet var ikke overraskende for det dusin tillidsrepræsentanter, som var samlet hos 3F Nordsjælland Syd onsdag i forbindelse med landsdækkende kampagnedage i denne uge, hvor mange 3F-afdelinger sætter fokus på, hvordan offentligt ansatte kan have gavn og glæde af at være organiseret i 3F.
Sundhed eller ej
Tillidsrepræsentanterne i Allerød havde selv gættet på, at højere løn stod nummer ét på hitlisten blandt medlemmerne. Og de var også med på, at højere pension kom ind på en andenplads. Men vandene skiltes, da snakken gik på, om en sundhedsordning skal være en del af pensionsordningen.
- Det kunne jeg godt tænke mig. Det tager så lang tid med nogle behandlinger, før man kommer til på sygehusene, lød det fra Thorbjørn Vestergaard, tillidsrepræsentant fra Sjælsø Vandværk, der også så en fordel i, at medarbejderne kan komme hurtigere tilbage i arbejde.
Men Louise Falk, tillidsrepræsentant i Vej og Park-afdelingen i Allerød, var lodret uenig:
- Hvis man laver sundhedsordninger uden om det offentlige, er man med til at underminere hele det fælles sundhedsvæsen. Men det er et svært spørgsmål. Nogle af mine kolleger vil gerne have det - andre ikke, sagde Louise Falk.
Struktur i uddannelsen
Mere uddannelse som overenskomstkrav blev også diskuteret.
Men det skal være i en struktureret og forpligtende form, lød det.
- Ellers bliver det til fine uddannelsesplaner, men når det kommer til praksis, kommer ingen af sted, lød det fra Louise Falk.
- Det vil være en god ide med for eksempel en kommunal grunduddannelse. Det vil kunne bruges til løftestang, så medarbejderne ikke går på grundløn så længe. Og det vil også være godt i forhold til rekrutteringen - vi bliver færre i kommunerne, men vi skal kunne flere ting, sagde Henrik Gadegaard, Rudersdal Kommune.
For og imod frit valg
Hvorvidt man skal gå efter at "kopiere" den frit valgs-ordning, der er blevet aftalt i Industriens overenskomst, var der delte meninger om.
- Det lyder meget tiltalende med industrien model, mente Thorbjørn Vestergaard, Sjælsø Vandværk.
- Frit valg er svært at holde styr på - det kan blive et regnestykke uden lige, lød det fra Tommy Weibel, tillidsrepræsentant hos Hærens Materielkommando i Brødeskov, der under ingen omstændigheder ville give køb på for eksempel fridage, man tidligere havde tilkæmpet sig.
Henrik Gadegaard var enig:
- Det er fremtidige stigninger, vi kan vælge af fordele via frit valg.