Hold fast i pauserne på arbejdet

Det er dumt at skære ned på afbrækkene i arbejdsdagen – det går ud over kroppen og kræfterne efter fyraften, siger professor.

Pauserne giver mere overskud til arbejdet og styrker det sociale samvær på jobbet. (Foto: Colourbox)Pauserne giver mere overskud til arbejdet og styrker det sociale samvær på jobbet. (Foto: Colourbox)

Det kan være fristende at springe pauserne over i arbejdstiden og knokle lidt ekstra for at slippe tidligere fra arbejde. Men det kan være en rigtig dårlig handel at skippe pauserne. Hold mindst en times pause i løbet af arbejdsdagen. Sådan lyder rådet fra Helge Søndergaard Hvid, der er professor i arbejdsmiljø på Roskilde Universitet. For få og for korte pauser kan nemlig være medvirkende til, at folk med fysisk eller ensformigt arbejde plages af gener i ryggen eller andre steder i bevægeapparatet. Kroppen får ikke de afbræk, der er vigtige for at klare belastningerne. Risikoen for ulykker vokser også.

Pauser giver mere overskud

Helge Søndergaard Hvid siger, at det mange gange vil være en god idé at blive lidt længere på arbejdet og så indføre flere pauser. Undersøgelser viser nemlig, at jo mere intensivt arbejdet er, des mindre ”vitalitet” har folk efter fyraften. De har færre kræfter til at være sammen med familien, dyrke motion, gå i biografen og andre aktiviteter. De risikerer i højere grad at gro fast i sofaen. For mange mennesker er kontakten med kolleger afgørende. Hvis pauserne skæres ned eller forsvinder, så går det ud over det sociale samvær på arbejdspladsen.

7 gode råd om pauser

1. Skab mødesteder 2. Hav bannerførere for pauser 3. Tilpas pauserne i personalegruppen 4. Find den rette rytme 5. Sluk for omverdenen 6. Bland de svære opgaver med de lette 7. Tag pausekulturen med hjem Kilde: Professor Helge Søndergaard Hvid