5 gode grunde til at holde pauser

Tør du ikke tage et pusterum af frygt for kollegaernes skulende blikke? Få fem gode grunde og råd fra eksperterne.

Tag en lille pause fra dagens arbejde med dine kollegaer og få en snak - det giver mere energi til arbejdet. (Foto: Colourbox)Tag en lille pause fra dagens arbejde med dine kollegaer og få en snak - det giver mere energi til arbejdet. (Foto: Colourbox)

Når man ikke ryger, kan det være svært at tage sig en lille pause. Men der er mange gode grunde til at holde små pauser, selvom man ikke har brug for en smøg.

Her får du de gode råd om pausen fra Lis Lyngbjerg Steffensen, forfatter og underviser i ledelse og stress, og Jeanett Bonnichsen, psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel.

1. Få mere energi

Det er vigtigt for både hjernen og kroppen at holde små pauser. Man bliver nemlig mere effektiv og er klar til at tage fat.

2. Hold pauser i hold

Tag en pause sammen med dine kollegaer og få en snak. Det banker stressbarometeret i bund og du får mulighed for at lære din kollega at kende.

- Hvis man er på en byggeplads og den ene står på jorden, og den anden står oppe på stilladset, kan det nemt gå galt med kommunikationen. Pauser kan blive brugt til at spore sig ind på hinanden, fortæller Jeanett Bonnichsen.

3. Glo ud i luften

Man kan blive tung i hovedet af for meget larm og snak.

- Sindet har brug for pauser, hvor der er helt stille. Det er vigtigt, at man sætter sig ned og glor lidt ud i luften. Man kan jo have et skalkeskjul i en avis eller bog og kikke på den samme side, siger Jeanett Bonnichsen

4. Få frisk luft

Frisk luft til hjernen er vigtig.

- Man kan gå en tur rundt om blokken, eller man kan åbne vinduet og trække vejret ti gange i et langsomt og behageligt tempo, forslår Lis Lyngbjerg Steffensen.

5. Skift stilling

Det er godt at røre sig – uanset om man sidder stille, står op i samme stilling eller laver den samme bevægelse mange gange på en dag.

- Det er vigtigt at få blodomløbet i gang i benene. Hjernen bruger ilt via blodet. Når man sidder, går det langsommere, siger Lis Lyngbjerg Steffensen.

Bonustip

Tag selv emnet op på et møde eller få sikkerheds- eller tillidsrepræsentanten til at tale din sag.

- Man skal gøre det officielt og aftale, at det er okay at tage en rygepause, selvom man ikke ryger, forslår Lis Lyngbjerg Steffensen.