Er der håb for Guatemala?
Der er hårdt brug for at støtte Guatemala, der hærges af en bølge af vold mod politisk og fagligt aktive. Men den danske støtte er på vej ud på grund af landets voksende økonomi. Det er på tide at overveje en Lex Guatemala.
Det er livsfarligt at være fagligt aktive i Guatemala. Derfor er der brug for dansk støte, mener Sune Bøgh fra 3F. For et år siden et år siden blev havnearbejderen Pedro Zamora myrdet i Guatemala.
Der blev affyret over 100 skud mod hans bil af ukendte gerningsmænd, som også sårede hans børn, der var i bilen.
Pedro Zamora er blot et af mange ofre for vold mod fagligt aktive i Guatemala og andre fattige lande. Det internationale transportarbejderforbund, ITF, har gennemført tre missioner i Guatemala for at hjælpe sagen til opklaring – hidtil forgæves. Mordet er endnu ikke opklaret, og det er desværre typisk. Kun tre procent af alle mord på faglige ledere bliver opklaret.
Vold og trusler er dagligdag
I 3F oplever vi jævnligt vold, trusler og endog mord på faglige ledere i de forbund, vi arbejder sammen med i Mellemamerika, blandt andet inden for landbruget.
Derfor deltog vi i sidste uge sammen med ITF en lang række andre lokale og internationale faglige organisationer i en konference i Guatemala for at sætte fokus på fagligt aktives sikkerhed.
Situationen er stadig så betændt, at Pedro Zamoras bror – Julio Cesar Zamoro, den nyvalgte formand for havnearbejderne i Puerto Quetzal i Guatemala – ikke kunne deltage på konferencen på grund af mordtrusler. Alligevel var vi vidne til en lang række blodige beretninger, der fik det til at løbe koldt ned af ryggen på tilhørerne. Man følte sig hensat til Colombia, hvor 70-80 fagligt aktive myrdes hvert år.
Det gør det svært at se en fremtid for befolkningen og de faglige organisationer i Guatemala.
Spirende håb til ny præsident
Mange nærer dog et håb til den nyvalgte socialdemokratiske præsident Álvaro Colom, der også deltog på konferencen. Han kender fagbevægelsen og som har fået støtte fra flere fagforeninger under valgkampen.
Men det er ikke nogen let opgave: På den ene side siger han, at de mange mord opklares, og at der skal skabes ordnede forhold for arbejderne i Guatemala. På den anden side gør han det klart, at han får svært ved at ændre landet grundlæggende på grund af skyggerne fra borgerkrig, mafia, narko trafficking og korruption.
Brug for at støtte Guatemala
Spørgsmålet er, hvad der skal til for, at fagbevægelsen får lov til at hjælpe Guatemala fremad mod større sikkerhed og social og økonomisk fremgang.
Dialog og støtte, lyder svaret fra EU-kommissionen. Arbejdsmarkedsparter må lærer at kende hinanden og udvikle en tillid til hinanden for at skabe ro og sammen løse de mange problemer.
Men i en situation med en ny præsident, der repræsenterer et spirende håb, er Danmark er lige nu ved at udfase udviklingsbistanden i Guatemala. Landets økonomi er så stor, at det er kommet over Danidas fattigdomsgrænse. Det skyldes blandt andet de mange millioner, der sendes hjem fra migrantarbejdere i USA.
Der er dog mulighed for at kompensere for reglerne. Danmark indførte en Lex Sydafrika, der gør det muligt at støtte landet med ulandsmidler, selv om det på papiret er for rigt.
Nu er der brug for en Lex Guatemala for at bevare og styrke håbet for en befolkning, der er udsat for en lang række overgreb. Og for at støtte landet i en tid med en præsident, der gerne vil gøre op med volden og korruptionen og arbejde for en udvikling med stabilitet, fred og ordnede leve og arbejdsvilkår for landets arbejdere.