SKAT afslører fusk med hvert andet rejsefradrag

Især udenlandske arbejdere snyder SKAT for millioner.

Mange østarbejdere og danske firmaer snyder i skat for at holde lønnen kunstigt lav. (Arkiv: Harry Nielsen)Mange østarbejdere og danske firmaer snyder i skat for at holde lønnen kunstigt lav. (Arkiv: Harry Nielsen)

Der bliver snydt i en lang række sager om rejsefradrag.
På et år har SKAT set på 3.000 af de udenlandske og danske arbejdere med størst fradrag. I 1.800 af sagerne, cirka 60 procent, blev der snydt med fradraget, viser en opgørelse fra SKATs indsatsgruppe.
I flere end halvdelen af sagerne er der tale om udlændinge, og det er især østeuropæiske arbejdere, der snyder i skat.
- De fleste har været ansat hos danske virksomheder. Nogle arbejdsgivere, der hyrer arbejdskraft fra udlandet, bruger skattefradragene til at betale mindre løn, siger Jens Buch, der leder SKATs indsats overfor fradragene.
Det er første gang SKAT har nedsat en særlig gruppe, der kun har fokus på snyd med fradrag. I alt har 14 ansatte hos SKAT afsløret snyd for 60 millioner kroner.
- Det tjener sig godt ind at kontrollere fradrag, konstaterer Jens Buch.

Politikere skærer i fradraget

Især indenfor rengøring, transport, landbrug og i byggeriet misbruger folk fradragene. Hos 3F ser forhandlingssekretær Palle Bisgaard mange lønsedler fra østarbejdere. Han mener, arbejdsgiverne udnytter systemet.
- Det er et voldsomt omfang. Der er en uhellig alliance mellem arbejdsgiverne og lønmodtagerne om at omgå SKAT for at kunne holde lønnen nede, siger Palle Bisgaard.
Rejsefradraget vil blive sænket fra 50.000 kroner om året til 25.000 kroner. Det har regeringen aftalt med Venstre og Konservative i deres ny skattereform.
- Nogle har nok brugt det til at tælle skattefradraget med i den samlede lønpakke, og det synes vi ikke er en farbar vej. Derfor støtter vi, at fradraget bliver sænket til 25.000 kroner, siger Frank Korsholm, erhvervspolitisk chef i Håndværksrådet.

Chefer går fri

SKAT har uddelt ekstra bøder for 1,5 millioner kroner i sagerne. Men det er kun medarbejderne, der bliver straffet. Afsløringerne får ingen konsekvenser for de danske virksomheder.
- For så skal vi ind og bevise, at arbejdsgiveren har ansvaret i sagen. Og som udgangspunkt er det altid den enkelte lønmodtagers problem, at der er taget urigtige fradrag, forklarer Jens Buch fra SKAT.