SKAT: Svindel størst i rengøringsbranchen
Den beskidte rengøring:
300 virksomheder har begået svindel med skat, moms eller afgifter for i alt knap 500 millioner kroner, og 44 sager er endt med fængselsdomme til de skyldige. Det viser opgørelse fra SKAT.
SKAT har afsløret svindel for knap 500 millioner kroner - og klart mest i rengøringsbranchen. (Foto: Colourbox) Sort arbejde, fiktive fakturaer og uregistrerede firmaer florerer inden for rengøring i Danmark. Faktisk er rengøringsbranchen værst af samtlige brancher, viser en undersøgelse foretaget af SKAT.
Undersøgelsen afslører, at samlet set er hen ved 300 virksomheder de seneste år blevet taget at snyde statskassen for næsten en halv milliard kroner.
Svindlen er typisk sket ved den såkaldte kædesvigmodel, hvor hovedentreprenøren bruger flere forskellige underleverandører for at sløre, hvem der unddrager beløbene og for at skjule den sorte arbejdskraft, som bliver brugt til det konkrete arbejde. I mange af sagerne er der tale om kædesvig i syv til otte led. Det fortæller Morten Mørch Sørensen, afdelingsleder i Økonomisk Kriminalitet hos SKAT, til Fagbladet 3F.
- Vi har konstateret størst svindel i rengøringsbranchen. Vores skøn er, at 60-70 procent af sagerne er inden for rengøring. Men nu er problemet stigende i blandt andet transport- og byggebranchen, siger han.
37 års fængsel
Fagbladet 3F har det seneste halve år afsløret omfattende snyd i rengøringsbranchen samt elendige arbejdsforhold for de ansatte.
SKATs afsløring af svindlen har medført, at 44 sager er endt med domme på i alt 37 års fængsel til de skyldige. Samt at der er udskrevet bøder til sammen 108 millioner kroner.
- Der er givet domme på op til to-tre års fængsel. De fleste domme er dog på et år. Størstedelen af dommene er faldet inden for rengøringsbranchen. De højeste bøder er i millionklassen, siger Morten Mørch Sørensen, afdelingsleder hos Økonomisk Kriminalitet.
De samme bagmænd
Han oplyser, at SKAT i de fleste af sagerne er oppe mod virksomheder, som ikke vil overholde reglerne på området. Og virksomheder, der hurtigt lukker, når SKAT viser interesse for dem, for at genopstå med ny stifter eller stråmand.
- Det er ofte de samme bagmænd, som går igen i sagerne. De bruger bare nye stråmænd, siger Morten Mørch Sørensen.
SKAT har tavshedspligt og kan derfor ikke oplyse, hvem der er blevet dømt i svindelsagerne, oplyser Morten Mørch Sørensen.