Mærsk bøjer sig for pres i Marokko
Efter protester fra international fagbevægelse tager A.P. Møller-Mærsk nu fyrede aktivister til nåde i selskabets havneterminal i Marokko.
Fagligt aktive havnearbejdere er igen i arbejde i Mærsks havneterminal i Tanger, Marokko. (Foto: APM Terminals) Mærsk-selskabet APM terminals har genansat fire fyrede havnearbejdere i selskabets havneterminal i Tanger, Marokko. Det sker efter ugers pres og protester fra den internationale fagbevægelse.
Havnearbejderne blev sidste år afskediget efter flere strejker og aktioner, som Mærsk betegnede som ulovlige. Det fik en række kolleger til atter at nedlægge arbejdet i terminalen den 5. januar i år. Dengang afviste Martin Poulsen, chef for APM Terminals i Europa, at de fyrede ville få deres job tilbage. Han bekræfter dog, at parterne nu er nået til enighed.
- Det er korrekt, at vi har genansat fire medarbejdere som del af et overordnet forlig. Det ville vi ikke gøre under normale omstændigheder, men jeg glad for, at vi er nået til enighed, siger Martin Poulsen.
Han ønsker ikke at fortælle om detaljer i forliget, men forventer, at der er ro på terminalen fremover.
Fyret for at være i fagforening
Ifølge havnearbejdernes fagforening fik flere af arbejderne at vide, at de blev fyret, fordi de var med i fagforeningen. Det afvises dog af APM Terminals.
Det internationale transportarbejderforbund, ITF, glæder sig over, at de fire faglige aktivister er tilbage i deres job.
- Ledelsen i Mærsk bør lære af denne lektion. I stedet for at lukke dørene, er der brug for at åbne dørene og forhandle med fagforeningen, siger Bilal Malkawi, regional koordinator for ITF i den arabiske verden.
Protester i Bahrain
Elleve andre havnearbejdere, der ligeledes blev fyret efter arbejdsnedlæggelser sidste år, bliver dog ikke genansat i terminalen i Tanger. APM terminals og havnearbejderne vil gennemføre forhandlinger om en overenskomst i den kommende tid.
Til gengæld har arbejdere i Mærsks havneterminal i den arabiske stat Bahrain annonceret demonstrationer i protest mod løn- og arbejdsforholdene på havnen den 20. februar.