Rapport: Fagligt aktive i Mærsk-terminal straffet med tæsk
Mærsk kalder overfald mod fagligt aktive som ”private opgør.” Forkert, vurderer menneskeretsorganisation efter undersøgelse.
- Der var ingen private problemer bag overfaldet. Det bunder i, at jeg er medlem af fagforeningen. Det har jeg selv sørget for at fortælle terminalens direktør, siger havnearbejderen Danenja Jhadav, der selv blev overfaldet. Arbejdere fra A.P. Møller-Mærsks havneterminal i Mumbai er blevet overfaldet og tæsket, fordi de var aktive medlemmer af en fagforening.
Det konkluderer den indiske menneskeretsorganisation Human Rights And Law Network i en ny rapport. Den har blandt andet undersøgt flere voldsepisoder mod medlemmer af havnearbejdernes fagforening i Mumbai. Senest to overfald på havnearbejdere i oktober 2009.
- Overfaldene er tydeligvis sket for at straffe aktive medlemmer af fagforeningen. De to ofre blev samtidig afskåret fra deres job på havnen af deres arbejdsgiver, siger jurist Gayatri Singh fra Human Rights And Law Network
De to ofre er ansat i firmaet Thakur, der kører containere før Mærsk i terminalen. De blev overfaldet af en mellemleder fra Thakur og flere andre mænd. Over for Fagbladet forklarer de to chauffører, at der var tale om afstraffelse, fordi de var medlemmer af havnearbejdernes fagforening.
- De slog mig i maven og på benene, og råbte: "Du er medlem af fagforeningen. Du går til møder i fagforeningen," fortæller Bhausaheb Kisave om episoden til Nyhedsbrevet 3F.
Tidligere er faglige aktive ansatte fra terminalen blevet overfaldet, efter at de dannede en fagforening i april 2007. Arbejdere er blandt andet blevet kidnappet og tæsket med jernstænger og hockeystave.
APM: Privat opgør
A.P. Møller-Mærsk kalder derimod de to overfald for "private opgør" efter en undersøgelse, der sluttede i februar i år. Angrebet er de seneste af en række overfald på fagligt aktive siden havnearbejderne dannede en fagforening i 2007.
- Politiets rapport indikerer, at der var tale om en privat episode, og vi deler dette synspunkt, siger Thomas Boyd, pressechef i APM Terminals, der er ejet af Mærsk.
Thomas Boyd mener dog, at emnet overordnet set har at gøre med faglig organisering af en underleverandør i terminalen. Mærsk anser problemerne for løst.
Menneskeretseksperten Gayatri Singh er forundret over Mærsks konklusioner.
- Det er et faktum, at ledere går ind i de ansattes boliger og tæsker dem ved fuldt dagslys. Et andet overfald på fagligt aktiv fandt sted i firmaets egen bus og var rettet mod en tillidsmand, siger Gayatri Singh.
Læs rapporten her
Læs rapporten her