Tilfredshed med ny Østaftale
3F tilfreds med at kun virksomheder, der er omfattet af en kollektiv overenskomst, kan få forhåndsgodkendelse.
Overenskomstdækkede virksomheder får i fremtiden lettere ved at ansætte arbejdskraft fra de nye EU-lande.
Det er en følge af den reviderede Østaftale, som regeringspartierne har indgået med Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og SF.
Virksomheder, der har en overenskomst, kan fremover få forhåndsgodkendelse, så hver enkelt ansøgning ikke skal behandles i Udlændingestyrelsen. Derimod kom regeringspartierne ikke igennem med et forslag om, at også virksomheder uden overenskomst kan få en generel godkendelse til at ansætte østarbejdere.
- Det er vi meget tilfredse med. Vi har intet imod arbejdskraft fra de nye EU-lande, når de ansættes på danske vilkår, og vi vil også gerne gøre det administrativt lettere at få dem ansat. Derfor ser vi ingen problemer i, at dem, der bekender sig til den danske aftalemodel med overenskomster, får en lettere adgang til at ansætte borgere fra de nye EU-lande, siger Arne Grevsen, gruppeformand for Den Grønne Gruppe i 3F.
Langt de fleste af de hidtil knap 8.500 arbejdstilladelser, der hidtil er udstedt, er til arbejdspladser inden for landbrug og gartneri.
Den ny Østaftale er treårig og betegnes som en første udfasning af overgangsordningerne. Med aftalen er skabt mulighed for at ophæve kravet om opholdstilladelse - eksempelvis inden for brancher med særlige flaskehalsproblemer. Arbejdsmarkedets parter vil blive inddraget i sådanne vurderinger.