S: Flere hænder til Udlændingeservice
Østaftalen består, men Socialdemokraterne tilbyder flere ressourcer til Udlændingeservice, der har voksende sagsbehandlingstider vedrørende arbejdstilladelser.
Socialdemokraterne vil have sat sat sagsbehandlingstiden for arbejdstilladelser sat ned. Statsborgere fra de nye EU-lande i Øst- og Centraleuropa skal fortsat have arbejdstilladelse for at få ansættelse i en dansk virksomhed. Østaftalen består, og der vil heller ikke ske ophævelse af begrænsningerne inden for flaskehalsområder som for eksempel bygge- og anlægsområdet.
Det er konklusionen efter et møde tirsdag i forligskredsen bag Østaftalen.
Her stillede den radikale Elisabeth Geday forslag om at benytte Østaftalens mulighed for at hæve adgangsbegrænsningerne inden for visse flaskehalsområder, blandt andet bygge- og anlæg.
Da forligspartierne skal være enige om ændringer i aftalen, blev hendes forslag afvist. Socialdemokraterne og SF er lodret imod lempelser.
- Derimod har vi givet tilsagn om at se på ressourcerne i Udlændingeservice, idet sagsbehandlingstiden - modsat hvad vi blev lovet sidst - er steget. Nogen har måttet vente i næsten to måneder på svar om en arbejdstilladelse. Det er uacceptabelt, siger den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov.
Virksomheder tages som gidsler
- Vi har fået oplyst, at Udlændingeservice har mandskab til 6.000 årlige arbejdstilladelser. Nu havner vi på omkring 10.000 i år. Hvis det betyder, at der er behov for at få tilført flere ressourcer, så kan det ske i forbindelse med finanslovsdiskussionerne.
- Det er helt uacceptabelt, at virksomhederne tages som gidsler, men omvendt det intet argument for at afskaffe en aftale, som skal sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet, at det tager for lang tid at behandle ansøgninger om arbejdstilladelser, siger den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører.
Han gør samtidig opmærksom på, at overenskomstdækkede virksomheder har mulighed for at blive forhåndsgodkendt og dermed ansætte østarbejdere med få dages varsel.
Elisabeth Geday: - Østaftalen løber under alle omstændigheder ud i 2009, og det er i alles interesse at udfase den nu, mens vi har højkonjunktur og mangel på arbejdskraft. Også virksomheder uden overenskomst har et legitimt behov for at få arbejdskraft uden at støde på urimelige barrierer.
SF's Ole Sohn foreslår virksomheder, der vil have hurtig sagsbehandling, at tegne en overenskomst og få en forhåndsgodkendelse.
Tilfredshed i BAT
I byggefagforeningerne er der tilfredshed med, at Østaftalen opretholdes.
- Jamen, der er overhovedet ikke argumenter for at hæve aftalen på nuværende tidspunkt. Virksomhederne med overenskomstforholdene i orden kan blive forhåndsgodkendt og derefter få arbejdskraft fra Østeuropa næsten fra dag til dag, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, byggefagforeningernes paraplyorganisation.
Han gør opmærksom på, at Storbritanniens indenrigsminister netop har varslet overgangsbestemmelser for arbejdskraft fra Rumænien og Bulgarien, der optages i EU fra årsskiftet.
- Man har haft så travlt med at fortælle, at det har været uden problemer for arbejdsmarkederne i Storbritannien og Irland, at de to lande ikke har haft overgangsordninger. Sandheden er imidlertid, at man får forskellige svar afhængig af, hvem man spørger, og noget tyder nu på, at englænderne vil have lidt mere kontrol med udviklingen, siger han.
Ved udgangen af august havde 7.675 borgere fra de nye EU-lande arbejdstilladelse i Danmark. Heraf er næsten halvdelen trådt i kraft de seneste tre måneder.