BAT afviser fritagelse for Østaftalen
Byggefagforeningerne afviser, at der er brug for at fritage byggeriet for Østaftalen - der er stadig godt 4.000 ledige danske bygningsarbejdere.
Der er godt 4.000 ledige bygningsarbejdere, derfor er der ingen grund til at fritage byggeriet for Østaftalen, mener BAT. Den ny Østaftale er endnu ikke vedtaget i Folketinget, inden de radikale og de konservative vil have byggeriet fritaget for aftalen.
Det er mangel på arbejdskraft, der er bevæggrunden.
Partierne mener, Østaftalen giver ventetid, når for eksempel et murerfirma skal hente en polak til Danmark.
I Østaftalen II er der skabt mulighed for at fritage visse brancher fra aftalen. Det er den mulighed, de to partier ifølge Erhvervsbladet ønsker at udnytte og vil have til behandling, når forligskredsen, der også omfatter Venstre, Socialdemokraterne og SF, mødes 31. maj.
BAT-kartellet, byggefagforbundenes paraplyorganisation, afviser både forslag og argumentation.
Kartellets seneste opgørelse siger, at der er godt 4.000 ledige bygningsarbejdere.
- Samtidig giver den ny Østaftale overenskomstdækkede firmaer mulighed for at blive forhåndsgodkendt til at ansætte arbejdskraft fra de nye EU-lande. Der er derfor ikke tale om ventetid, når først formaliteterne omkring forhåndsgodkendelse er på plads, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.
Ingen ventetid
Det er Udlændingestyrelsen, der foretager forhåndsgodkendelserne. Det skal i godkendelsen specificeres, hvilke arbejdsfunktioner, der er omfattet.
Chefkonsulent i Beskæftigelsesministeriet Ole Bondo Christensen oplyser, at når en arbejdsgiver er forhåndsgodkendt, kan han ansætte arbejdskraft fra de nye EU-lande. Han skal i hvert enkelt tilfælde meddele ansættelser til Udlændingestyrelsen, som efterfølgende udsteder arbejdstilladelse til den enkelte. Arbejdstilladelsen træder imidlertid formelt i kraft samtidig med, at arbejdsgiveren sender sin oplysning til Udlændingestyrelsen.
Dermed sikrer man sig på den ene side, at arbejdsgiverne hurtigt kan få opfyldt deres behov for arbejdskraft, og på den anden, at myndighederne ved, hvor mange østarbejdere, der har arbejdstilladelse.
- Derfor er argumentet om ventetid noget sludder, siger Gunde Odgaard.
Fortsat ledige bygningsarbejdere
BAT-kartellet køber heller ikke påstanden om, at det ikke er muligt at skaffe danske bygningsarbejdere.
Som nævnt vurderes det, at der netop nu er godt 4.000 ledige i byggefagforbundenes arbejdsløshedskasser.
En kørsel i 3FA 2. maj afslører på landsplan flere end 3.500 ledige 3F-bygningsarbejdere. Alene inden for jord- og betonområdet var der 1974 ledige, mens der var 566 ledige murersvende.
I det storkøbenhavnske område, hvor byggeriet boomer, er der også ledig arbejdskraft.
- Og når arbejdsgiverne nu skriger så meget på arbejdskraft, kan det undre, at de ikke henvender sig til os, men det sker stort set ikke, siger Søren Andersen, a-kasseleder i Bygge-, Miljø- og Jordarbejdernes Fagforening.
Heller ikke TIB's afdeling i København oplever, at arbejdsgiverne mangler arbejdskraft.
I april skrev afdelingens a-kasse et brev til samtlige 600 mestre, der har overenskomst med afdelingen, med opfordring til at rette henvendelse, hvis de havde brug for arbejdskraft.
- Vi var blevet trætte af de konstante medieskriverier om manglen på folk, oplyser a-kasseleder Jette Gottlieb.
- Der er kommet 45 svar, hvoraf de 15 havde behov for arbejdskraft. I den anledning har vi henvist omkring 40 ledige tømrere og bygningssnedkere til de pågældende mestre, siger hun.
I øvrigt er 160 murerlærlinge på Sjælland henvist til skolepraktik, fordi de ikke har kunnet skaffe sig en læreplads.