Boom i tilladelser til østarbejdere

6.500 statsborgere fra Østeuropa har en tilladelse til at arbejde for en dansk arbejdsgiver - i juni blev der givet 1.600 nye tilladelser. Antallet af tilladelser ventes fordoblet på et år.

Udlændingestyrelsen vurderer, at der for hele 2006 vil blive tale om cirka 10.000 arbejdstilladelser. 
Det er især virksomheder inden for gartneri og landbrug, der gør brug af arbejdskraft fra Østeuropa.Udlændingestyrelsen vurderer, at der for hele 2006 vil blive tale om cirka 10.000 arbejdstilladelser. Det er især virksomheder inden for gartneri og landbrug, der gør brug af arbejdskraft fra Østeuropa.

Danske virksomheder ansætter arbejdskraft fra Østeuropa som aldrig nogensinde før.

I første halvår af 2006 er der givet 4.698 nye arbejdstilladelser til statsborgere fra de nye EU-lande. Det er kun lidt mindre end hele 2005, hvor der blev udstedt 5.448 arbejdstilladelser.

Der er i øjeblikket samlet set 6.500 borgere fra Østeuropa, der har en tilladelse til at arbejde for en dansk arbejdsgiver.

Alene i juni blev der udstedt 1.624 tilladelser, mere end de to foregående måneder til sammen.

Det er Udlændingestyrelsen, der netop har offentliggjort tallene. Styrelsen vurderer, at der for hele 2006 vil blive tale om cirka 10.000 arbejdstilladelser.

Det er især virksomheder inden for gartneri og landbrug, der gør brug af arbejdskraft fra Østeuropa.

Af de 1.624 tilladelser, der blev givet i juni, er alene 1.338 givet til det grønne område, hvor der 3.346 aktive arbejdstilladelser.

Ingen overraskelse

- At det boomer netop nu inden for det grønne område, kommer ikke bag på os, siger forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen fra Den Grønne Gruppe i 3F.

- Det er nu, der er behov for arbejdskraft i jordbrugserhvervene især, og det er naturligt, at det er lavtlønsområderne, som mangler dansk arbejdskraft. Det kan dog undre, at der for eksempel på Fyn, hvor vi desværre fortsat har en stor 3F-ledighed, ikke i højere grad ansættes dansk arbejdskraft, siger han.

Når danske virksomheder ansætter arbejdskraft fra de nye EU-lande skal det efter Østaftalen ske på overenskomstmæssige vilkår.

Morten Fischer-Nielsen: - Og sådan er det forhåbentlig også langt de fleste steder, men vi har set eksempler på, at der ikke aflønnes for timer ud over en normal arbejdsuge, hvorved overenskomsten groft undergraves. Vi skal frygte, at der er nogen, som laver sådanne aftaler og dermed systematisk undergraver overenskomsten og omgår Østaftalen.

Morten Fischer-Nielsen forventer i øvrigt, at antallet af nyudstedte arbejdstilladelser på sigt vil falde, idet de nye tilladelser gives for tre år ad gangen mod hidtil maksimalt et år.

Flere bygningsarbejdere fra øst

Danske byggevirksomheder er også i stigende grad begyndt at ansætte østarbejdere. Hidtil har østarbejdere i byggebranchen ellers næsten udelukkende været udstationeret af virksomheder i Østeuropa.

I første halvår 2006 er der givet 638 arbejdstilladelse i byggebranchen mod 457 hele 2005. I alt er der 899 aktive tilladelser inden for bygge og anlæg.

Forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F Ole Christensen er ikke overrasket over tendensen til, at flere danske byggefirmaer selv ansætter østarbejdere.

- Det er helt fint, hvis de ikke kan få dansk arbejdskraft. Vi håber så, at virksomhederne lever op til deres ansvar og aflønner deres udenlandske medarbejdere på samme vilkår som deres danske. Det siger jeg, fordi vi desværre har en del eksempler på, at det på overfladen ser pænt ud, men at der ikke skal krattes meget, før der afdækkes decideret snyd, ved at man for eksempel glemmer overtid eller laver store modregninger for indkvartering. Det er en tendens, som giver anledning til bekymring, siger Ole Christensen.

Forhåndsgodkendelser

Der er store regionale forskelle i antallet af udstedte arbejdstilladelser. Næsten en tredjedel af alle udstedte tilladelser i juni gik til virksomheder på Fyn.

Det er fra 10. juni med den ny Østaftales ikrafttræden blevet lettere at ansætte østeuropæisk arbejdskraft, idet overenskomstdækkede virksomheder har mulighed for at få en forhåndsgodkendelse. Det betyder, at ansættelsesforholdet kan begynde samme dag som det anmeldes til Udlændingestyrelsen.

Foreløbig har 158 virksomheder fået forhåndsgodkendelse.