Millionprojekt om indvandrere i rengøring

Stort, tre-årigt forskningsprojekt skal afdække, hvordan indvandrere bedre kan oplæres til rengøringsbranchen.

Indvandrere er særligt udsatte for et i forvejen hårdt arbejdsmiljø. Et nyt projekt skal bane vejen for en bedre oplæring. (Arkivfoto.)Indvandrere er særligt udsatte for et i forvejen hårdt arbejdsmiljø. Et nyt projekt skal bane vejen for en bedre oplæring. (Arkivfoto.)

Det hastigt stigende antal indvandrere i rengøringsbranchen handicappes af både kulturforskelle og sprogvanskeligheder.

- Problemet er, at indvandrere kan have en større risiko end deres danske kolleger for at komme til skade på arbejdet, fordi det er sværere at formidle viden om god, forebyggende risikoadfærd til dem, siger projektleder Mari-Ann Flyvholm fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøforskning (NFA).

NFA vil de næste tre år bruge 11 millioner kroner på at finde ud af, hvordan det forebyggende arbejdsmiljøarbejde bedre kan formidles til ansatte fra andre lande.

Projektet skal udvikle og afprøve initiativer, der kan sikre indvandrerne i rengøringsbranchen et godt arbejdsmiljø.

Arbejder meget alene

Generelt er det svært at få formidlet nye forebyggende arbejdsmiljø-initiativer inden for rengøring.

De ansatte arbejder ofte alene eller i små grupper, og har de det ydermere svært med dansk, er det svært at få fortalt folk, hvordan de skal passe på liv og helbred.

Ifølge Mari-Ann Flyvholm er der allerede virksomheder eller andre, som i dag introducerer og oplærer indvandrere til arbejdet i rengøringsbranchen. Første fase af projektet bliver derfor feltstudier, hvor forskerne vil følge nogle af de initiativer, der på forskellige måder introducerer nye folk til rengøringsarbejdet.

- Der kan for eksempel være tale om at kombinere rengøringen med danskundervisning, visuelle undervisningsmaterialer, hyppige opfølgningssamtaler, sidemandsoplæring, mentorer med mere, siger Mari-Ann Flyvholm.

NFA har tidligere interesseret sig for arbejdsmiljøet blandt social- og sundhedsuddannede i ældreplejen. Og med rengøringen bliver der for alvor mulighed for at kigge på en branche med øget risiko for nedslidning og sygdom, understreger Mari-Ann Flyvholm.

Glæde over projektet

Forhandlingssekretær Mette Madsen fra 3F Privat Service, Hotel & Restauration, glæder sig over, at der nu bliver ofret store ressourcer på at få undersøgt arbejdsmiljøet inden for rengøring.

- Projektet koncentrerer sig primært om indvandrere, som der jo også efterhånden er mange af i branchen. Men jeg er sikker på, at det meget hurtigt vil blive synligt for forskerne, at tempoet simpelthen ikke kan blive skruet mere op i rengøringsbranchen, uanset om det er danskere eller indvandrere, der gør rent.

- Derudover ser jeg frem til, at projektet kan hjælpe med til, at de ansatte meget tidligere end i dag får at vide, hvad et godt arbejdsmiljø betyder for deres helbred og tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Mette Madsen.

De 11 millioner kroner til projektet kommer via en såkaldt satspuljebevilling fra Beskæftigelsesministeriet.