Intet dansk bidrag til europæisk aktionsdag

Skuffelse over at forbund og venstrefløjspartier har opgivet at støtte fælleseuropæisk protest mod at lønmodtagerne betaler prisen for krisen

Det bliver uden danske bidrag, når den europæiske fagbevægelse i den kommende weekend demonstrerer mod, at det er lønmodtagerne som skal bære byrderne af en krise skabt af spekulanter og passive regeringer.

Både den politiske venstrefløj og fagbevægelsen har opgivet at lave en landsdækkende aktionsdag. Nærmeste mulighed for at støtte den europæiske aktionsdag er Berlin på søndag, hvor landsorganisationen DGB er arrangør.

- Og det er godt nok sølle, siger Henrik Lippert, formand for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København og næstformand i Byggefagenes Samvirke i København.

Og ikke mindst bygningsarbejderne har mærket, at finanskrisen har udviklet sig til en jobkrise. Hver fjerde murer er uden arbejde. I alle byggefag er det hver ottende, der er ledig.

- Og det kalder i den grad på reaktion, når regeringen passivt ser til og kun koncentrerer sig om at redde bankerne, siger Henrik Lippert.

Han forstår ikke, at LO, forbund og venstrefløj ikke kan samle sig om en massiv manifestation med krav om ikke mindst offentlige investeringer.

- Men der bliver jo ingen krig, hvis generalerne bliver hjemme, som han udtrykker det.

Manglende opbakning

Peter Kay Mortensen, formand for LO-Storkøbenhavn, beklager overfor Dagbladet Arbejderen, at aktionsdagen får en anden karakter end den som udgangspunkt var tænkt.

- Der var ganske enkelt ikke den fornødne opbakning, og vi har vurderet, at der ikke var kræfter til at sikre, at det blev en bred faglig og politisk markering, siger han.

Peter Kay Mortensen understreger, at manglende aktioner den 15. maj ikke er ensbetydende med, at kritikken af regeringens håndtering af følgerne af den økonomiske krise er forstummet. Man vil i stedet benytte andre anledninger, eksempelvis regeringens forhandlinger med kommunerne om økonomirammen for 2010 samt Folketingets åbning i oktober.

ETUC: Grøn investeringsplan

Der bliver i alt fire store demonstrationer rundt i Europa med start i Madrid den 14., og derefter den 15. i Bruxelles og den 16. i både Berlin og Prag.

ETUC kræver, at EU-kommissionen og EU-landenes regeringer afsætter én procent af EU-landenes samlede BNP til en stor grøn investeringsplan samt at EU sætter en ny social dagsorden.

Henrik Lippert kan i øvrigt glæde sig over, at en række af de arbejdsløse medlemmer af de københavnske byggefagforeninger fredag laver en aktion på Nytorv i København. Her vil de vise, hvad ledige hænder kan bruges til: De kan bygge en daginstitution – om end den nok bliver af mere midlertidig karakter.