Europæisk fagbevægelse kræver øjeblikkelig handling

Op til G20-topmødet i London kræver den internationale fagbevægelse massive offentlige investeringer.

Tusindvis af lønmodtagere har været for gaden for at protestere imod, at de almindelige borgere bliver krisens ofre.
 (Scanpix)Tusindvis af lønmodtagere har været for gaden for at protestere imod, at de almindelige borgere bliver krisens ofre. (Scanpix)

Nu må det være slut med hjælpepakker til den finansielle sektor, hvis grådighed har kastet verden ud i krise. Nu skal der tænkes på den almindelige lønmodtager.

Sådan har det lydt flere gange de seneste uger fra stribevis af store europæiske fagforbund.

Tusindvis af arbejdere har været på gaderne for at protestere imod, at regeringerne lader de almindelige borgere betale for en økonomisk og jobmæssig nedtur skabt af griskhed og inkompetence i banksektoren og i regeringsbygningerne verden over.

Senest har den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD forudset, at euro-området vil opleve et fald i økonomien på fire procent i år - og at arbejdsløsheden i euro-landene næste år vil stige til 12 procent.

Op til topmødet i G20 - verdens 20 største økonomier - har sammenslutningen af europæiske fagforbund ETUC således været ude med et krav om øjeblikkelige investeringer for at få vendt udviklingen i beskæftigelsen.






Invester i energi

- Politikken har indtil videre slået fejl. Der er brug for en udvidet hjælpepakke, siger John Monks, generalsekretær i ETUC.

Organisationen appellerer til, at der afsættes én procent af landenes bruttonationalprodukt til EU-projekter i bæredygtig energi, renere teknologier og fornuftige trafikinvesteringer.

- Selvtilfredsheden hos de europæiske finansministre og centralbankdirektører er helt uacceptabel. I stedet for at lade stå til, er der brug for handling for at vi ikke atter får masse-arbejdsløshed, siger John Monks.

ETUC og andre af de internationale arbejdstagerorganisationer har sammen udarbejdet en 16 sider lang deklaration, hvor der kræves en ny social dagsorden med vægt på beskæftigelse.