EU-støtte til kriseramt byggebranche

Holland har søgt og fået tre millioner til omskoling af bygningsarbejdere, der ikke har udsigt til at komme tilbage til byggebranchen.

Hollandske bygningsarbejdere får EU-støtte til omskoling. (Arkivfoto.)Hollandske bygningsarbejdere får EU-støtte til omskoling. (Arkivfoto.)

Det er ikke nogen nyhed, at byggebranchen er hårdt - meget hårdt – ramt af den finansielle krise. Over det meste af Europa er byggeriet gået i stå, og tusindvis af bygningsarbejdere er sendt hjem.

Udsigterne til at der atter kommer gang i byggeaktiviteterne er imidlertid alt andet end gode. Mange bygningsarbejdere må simpelthen indstille sig på en fremtid i en anden branche. Det har man taget konsekvensen af i Holland, der har søgt EU og netop fået knap tre millioner kroner til at omskole tidligere bygningsarbejdere til andre job.

Baggrunden er, at den store hol-landske bygge- og anlægsvirksomhed Heijmans NV har måttet fyre en række medarbejdere som følge af krisen. En del synes uden mulighed for at vende tilbage til bran-chen. Det har fået den hollandske regering til at søge støtte i EU's særlige globaliseringsfond (EGF).

EU-kommissionen har netop bevilget 386.000 euro, svarende til knap tre millioner kroner, til et uddannelsesprogram for nogle af fyrede. Bevillingen skal siden bekræftes af Europa-Parlamentet.

EU: Det er solidaritet!

Bevillingen har fået EU-kommissæren for arbejdsmarked Vladimir Spidla til at bruge meget fine ord om EU.

- EGF er en af de måder, som EU kan vise sin solidaritet med fyrede arbejdere, siger han.

Den hollandske ansøgning omfatter 570 fyrede medarbejdere fra Heijmans. Fyringerne påvirker især i den fattige provins Noord Brabant i den sydlige del af landet og i Rotterdam. Begge områder har i forvejen haft en større nedtur som følge af krisen.

Støtten skal anvendes til et program, der skal hjælpe 435 af de mest udsatte tidligere medarbejdere tilbage til arbejdsmarkedet. Det skal ske gennem karriereplanlægning og uddannelse.

Støtten til de hollandske bygningsarbejdere er kun en brøkdel af de penge, der kommet fra EGF til kriseplagede industrier. Således har ikke mindst bilindustrien i en række lande og tekstilindustrien i andre fået anselige beløb i støtte siden 2007, hvor fonden blev oprettet. I alt har EGF udbetalt 156 millioner euro.

Støttereglerne er i øvrigt lempet i år som følge af krisen. Den danske regering har hidtil fastholdt, at det ikke er nødvendigt at søge støtte fra EGF.