Svenske forbund skal betale erstatning for faglig kamp

To svenske fagforbund skal betale halv million til lettisk firma i kølvandet på principiel EU-sag. Forbundene er dømt for brug af ulovlige midler for at få overenskomst.

Lettisk firma skal have halv million i erstatning efter konflikt med svensk fagbevægelse. Det må formand for svenske Byggnads Hans Tilly sande efter lang principiel kampLettisk firma skal have halv million i erstatning efter konflikt med svensk fagbevægelse. Det må formand for svenske Byggnads Hans Tilly sande efter lang principiel kamp

Det svenske forbund for bygningsarbejdere, Byggnads, og det svenske elektrikerforbund har tabt principiel sag mod firma fra Letland.

De to forbund skal betale godt en halv million kroner i erstatning til byggefirmaet. De er dømt for ulovlig konflikt for at få kollektiv overenskomst.

Det er den svenske arbejdsret, Arbetsdomstolen, der har afsagt kendelsen i den såkaldte Laval-sag. Det er sket to år efter, at EF-domstolen i samme sag slog fast, at de svenske forbund havde overtrådt EU's lovgivning i kampen for overenskomst med det lettiske firma.

Rystede over sag

Afgørelsen ryster svensk fagbevægelse. Også de danske byggeforbund er overraskede.

- Naturligvis er det chokerende, at et fagforbund idømmes erstatningsansvar i en kamp, der handler om at beskytte sig imod social dumping, siger John Larsen, formand for BAT-kartellet og Byggegruppen i 3F.

- Men det er meget vigtigt at slå fast, at vi ikke vil komme i en lignende situation. For det første er der store forskelle på danske og svenske overenskomstkrav. Det handler i høj grad om klarhed over, hvad det koster at tegne overenskomst. For det andet har Folketinget på baggrund af dommen ved EF-domstolen ændret udstationeringsloven, og det har vi tilpasset os, siger han.

Brug for løsninger i EU

I Danmark har man ændret lovgivningen i bred enighed. Men i svensk fagbevægelse er der stærk modstand mod de ændringer, den svenske regering lægger op til.

I en kommentar til dommen siger Hans Tilly, formand for Byggnads, at arbejdet for løsninger i EU nu skal fremmes.

Det drejer sig om at lave en social protokol, der sætter rettigheder for lønmodtagere over de frie markedskræfter, samt om ændring af direktivet om udstationering. Begge ønsker har opbakning fra dansk fagbevægelse.